Kryefaqja Uncategorized Denoncimi i kirurgut për PPP e sterilizimit: Ministria na ka kërkuar të...

Denoncimi i kirurgut për PPP e sterilizimit: Ministria na ka kërkuar të ulim numrin e operacioneve

0
Shpërndaje

Mjeku kirurg, Artan Koni ka denoncuar me fakte dhe shifra dëmin ndaj buxhetit të shtetit, shkaktuar nga koncesioni i sterilizimit.

Sipas mjekut, ministria i ka dërguar një shkresë spitaleve për të ulur numrin e operacioneve.

“Sot kam vendosur të flas dhe ekspozoj me fakte dhe shifra një grabitje kolosale që po i bëhet buxhetit të shtetit nëpërmjet koncesionit të sterilizimit.

Nëse marrim vetëm vitin 2018 bazuar në të dhënat e fondit të sigurimit janë kryer në rang kombëtar 90 mijë ndërhyrje kirurgjikale.

Shteti shqiptar i ka paguar kompanisë private 2.87 mld lekë ose rreth 17 mln euro. Pra shteti shqiptar ka paguar mesatarisht 190 euro për sterilizimin e një seti të vetëm kirurgjikal. Kjo pagesë prej 17 mln eurosh kaloi në 3.6 mln euro parashikimin e ministrisë së Shëndetësisë për vitin 2018.

E gjendur përballë kësaj situate në fillim të 2019 ministria e Shëndetësisë i dërgon një shkresë spitaleve më të mëdha në vend ku i kërkon të zvogëlojnë numrin e operacioneve të planifikuara. E thënë ndryshe ministria e Shëndetësisë nuk i kërkon kompanisë private të rishikojë tarifat apo ta anulojë këtë koncesion, por i kërkon mjekëve ti dërgojnë në shtëpi disa pacientë që kanë nevojë për operacion.

Pra midis shëndetit të pacientit dhe fitimit të kompanisë ministria zgjedh kompaninë” sqaron mjeku Koni.

Duke bërë një përllogaritje, kirurgu thotë se kostoja maksimale e sterilizimit shkon 1.5 mln euro, ndërkohë që shteti i ka paguar kompanisë private 17 mln euro.

“Vetëm një autoglav harxhon mesatarisht 6 kv/ora energji elektrike që kushton 0.13 euro.

210 autoglave x 24 orë x 365 ditë të vitit harxhon gjithsej 1.5 mln euro energji elektrike në vit. Pra nga 1.5 mln euro që është kostoja maksimale e sterilizimit në rang kombëtar, shteti shqiptar i ka paguar kompanisë private 17 mln euro”.

/Ora News

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here