Kryefaqja Covid-19 Dr Alket Koroshi: A është vërtet e dobishme vitamina D kundër Covid...

Dr Alket Koroshi: A është vërtet e dobishme vitamina D kundër Covid -19?

0
Shpërndaje

Alket Koroshi, mjek nefrolog

Pandemia COVID-19 (sëmundja koronavirus 2019) ka një kosto kolosale njerëzore, shoqërore dhe ekonomike që inkurajon individët, mjekët, kolektivat dhe autoritetet të rivlerësojnë raportin përfitim / kosto të burimeve të ndryshme që mund të na ndihmojnë të adresojmë më mirë krizen – dhe kufizojnë rrezikun e përsëritjes së saj.
Në një meta-analizë të kohëve të fundit u konkludua se plotësimi i vitaminës D mbron nga infeksionet akute të frymëmarrjes (ARI) . Në këtë meta-analizë të 25 provave të kontrolluara të rastësishme (RCT) për të cilat ishin në dispozicion të dhënat e plota të pothuajse 11 000 pacientëve individualë, analizat e nëngrupeve zbuluan se përfitimi ishte vërejtur tek ata që morën doza të shpeshta (p.sh. ditore) të vitaminës D, por jo në ata që morën doza bolus, dhe se efekti ishte më i madhi kur vitamina D iu dha individëve me mungesë të vitaminës D.
Që nga ajo kohë, disa RCT të reja janë botuar me rezultate të përziera, me disa studime që tregojnë efekte të dobishme të vitaminës D në ARI, ndërsa të tjerët jo. Dihet që vitamina D stimulon imunitetin e lindur dhe modulon imunitetin e fituar gje qe shpegon të paktën pjesërisht se si vitamina D mund të luftojë kundër ARI-ve. Duke pasur parasysh se mungesa e vitaminës D është shumë e zakonshme , veçanërisht gjatë sezonit ‘të ftohtë’ për shkak të mungesës së ekspozimit në rrezet e diellit, dhe duke pasur parasysh që qendrimi në shtëpi do të parandalojë ekspozimin ndaj rrezeve të diellit për shumë njerëz në të gjithë botën, madje edhe në pranverë / verë, besohet që dhenia vitaminës D duhet të inkurajohet, të paktën tek çdo individ me faktorë rreziku per mungese te vitaminës D (p.sh. mbipesha, pleqëria, lëkura e errët, veshja e rrobave qe mbulojne tere trupin, mungese ekspozimi ndaj diellit). Ndërsa COVID-19, e shkaktuar nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes coronavirus 2 (SARS-CoV-2), është një lloj ARI, ne fakt nuk ka asnjë të dhënë që të na mundësojë të pohohet se dhenia e vitaminës D do të zvogëlojë incidencën e COVID-19 .
Sidoqoftë, përveç situatave të caktuara të rralla të mbindjeshmërisë së vitaminës D (p.sh. mutacioni në gjenin CYP24A1 ose sarkoidoza), dhenia ditore me doza të moderuara të vitaminës D3 është e sigurt. Në mënyrë të veçantë, nuk ka pasur dukuri të shtuar të gurëve në veshka në mega-provat e fundit që testuan doza të vitaminës D3 prej 2000 IU / ditë ose 4000 IU / ditë .
Si përfundim, pavarësisht nga mungesa e provave të drejtpërdrejta të një ndikimi të statusit të vitaminës D në infeksionin COVID-19, besohet se mungesa e vitaminës D është një faktor rreziku lehtësisht i modifikueshëm i ARI dhe duhet të korrigjohet në mënyrë aktive përmes një vitamine të lirë, të sigurt dhe të disponueshme pra me Suplemente te vitamines D. Edhe një ulje e vogël e infeksioneve me COVID-19 do ta justifikonte lehtësisht këtë ndërhyrje. Sidoqoftë, nevojiten të dhëna specifike me cilësi të lartë për të demonstruar efikasitetin e suplementeve të vitaminës D në parandalimin e COVID-19.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here