Kryefaqja Box 4 Dr Alket Koroshi: Gjak në urinë? Ja shkaktarët

Dr Alket Koroshi: Gjak në urinë? Ja shkaktarët

0
Shpërndaje

Alket Koroshi, mjek nefrolog

E verteta është që ju nuk mund ta dini gjithmonë se keni gjak në urinën. Ndonjëherë, ka aq pak sa shfaqet vetëm nën një mikroskop kur mjeku ju teston për ndonjë problem tjetër. Kur e shihni vetë urinën me gjak , kjo mund të jetë alarmante. Por në shumicën e rasteve , shkaqet nuk janë serioze. Sidoqoftë, në disa raste, simptoma tregon një problem më të madh shëndetësor. Pra, gjithmonë duhet ta njoftoni mjekun tuaj për këtë.

Infeksionet urinare (IU)

Ndodh kur bakteret infektojnë fshikëzen apo uretren. Në disa raste, mund të keni dhimbje në bark ose ije. Por ndonjëherë, veçanërisht nëse jeni më i moshuar , mund të mos keni simptoma. IU janë shumë të zakonshme, dhe antibiotikët zakonisht mund t’i pastrojnë ato.

Infeksionet e veshkave

Infeksionin urinar mund të bëjë rrugën e saj drejt veshkave përmes kanaleve të traktit urinar. Kur keni infeksion të veshkave, ka shumë gjasa të keni ethe dhe dhimbje në ije. Kjo mund të jetë më serioze, veçanërisht nëse dhimbja përhapet në pjesë të tjera të trupit. Prandaj, sigurohuni që të njoftoni mjekun nëse vini re keto shenja .

Guret në veshka

Gurët në veshka fillojnë të formohen kur trupi ka shumë kalcium ose minerale të tjera. Dhe kalciumi në të vërtetë mund të dëmtojë. Ju mund të shihni gjak ose pjesë “guri” në urinë. Kur janë të vegjël gurët  “kalojnë” vetë në urinë, por në raste të tjera më të rënda mund të keni nevojë për kirurgji, veccanërisht nëse gurët në veshka janë të mëdhenj.

Prostata e rritur

Gjaku i dukshëm në urinë mund të jetë një simptomë e prostatës së rritur .

Infeksioni, operacioni ose një goditje e papritur në këtë gjëndër të vogël afër fshikëzës mund ta demtojnë atë. Përveçse shihni gjak, mund ta keni të veshtirë të urinoni . Ju gjithashtu mund të keni dhimbje në pjesën e poshtme të barkut . Trajtimi varet nga shkaku, por mund të keni nevojë për antibiotikë ose ilaçe për dhimbjen.

Glomerulonefritet

Këto patologji mund të dëmtojnë filtrat e vegjël në veshka. Zakonisht njerëzit nuk e dinë që kanë glomerulonefrit derisa mjeku i tyre ta zbulojëme një provë të urinës. Urina mund të ketë gjak ose të duket me shkumë dhe ngjyrë kafe, mund të vëreni ënjtje në fytyrë, këmbë dhe bark. Ënjtja mund të përmirësohet vetë, por nëse nuk ndodh, keni nevojë për trajtim në mënyrë që të parandaloni dëmtimin e veshkave.

Sëmundja polikistike e veshkave (PKD)

Gjaku në urinë është një simptomë e mundshme e sëmundjes polikistike të veshkave (PKD). Genet nga prindërit tuaj bëjnë që ciste te vogla, të mbushura me lëng, të rriten në veshka. Atp mund të dëmtojnë organet dhe të shkaktojnë gjak në urinë. Shumica e njerëzve nuk kanë simptoma deri në moshën 30-40 vjeç, por shenjat e para mund të jenë një bark më i madh, shumë shpesh IU dhe dhimbje në shpinë e në ije . Ju keni më shumë të ngjarë të keni presion të lartë të gjakut dhe të ndjeni kërcitje në gjoks, rrahje apo dhimbje kur keni PKD. Kjo semundje nuk kurohet , por mjeku juaj mund të ndihmojë në menaxhimin e simptomave.

Sëmundjet e trashëguara

Sëmundjet e trashëguara gjithashtu mund të shoqërohen me gjak në urinë. PKD nuk është sëmundja e vetme gjenetike që mund të japë gjak në urinë. Ka dhe kushte të tjera si psh anemia e qelizave në formë draperi, hemofilia ose sindroma Alport, e cila prek sytë, veshët dhe veshkat. Dhe ndonjëherë, simptoma mund të zhvillohet në familje pa ndonjë arsye të qartë. Nëse ky është rasti juaj, mund të mos keni nevojë për ndonjë trajtim.

Punët fizike të rënda

Të bësh punë fizike të rëndë është një shkak i mundshëm i gjakut në urinë. Kjo gjë mund të ndodhë tek vrapuesit por edhe te atletët e tjerë. Por nuk është aq e zakonshme, dhe mjekët nuk e dinë saktësisht pse ndodh. Mund të jetë mungesa e ujit, dëmtimi i fshikëzës ose prishja e më shumë qelizave të kuqe të gjakut gjatë ushtrimeve aerobike.

Medikamentet e ndryshme

Gjaku në urinë mund të rezultojë nga një efekt anësor i disa medikamenteve. Disa medikamente, si penicilina dhe antibiotikë te tjere ose medikamenti ciklofosfamid, mund të shkaktojë gjak në urinë. Mund të ndodhë gjithashtu nëse merrni medikamente të tilla si aspirinë ose heparinë për të holluar gjakun , veçanërisht kjo ndodh nese keni një gjendje, si një infeksion i traktit urinar, që e bëjnë fshikëzën tuaj të rrjedhë gjak më lehtë.

Trauma

Një dëmtim i shpinës nga një rënie nga lartesia ose aksident mund të prodhojë gjak në urinë. Një goditje e fortë, zakonisht në zonën e shpinës, mund të bëjë që gjaku të shfaqet në urinën. Mund të ndodhë në një aksident me makinë ose nëse diçka e rëndë ju godet. Shpesh trajtimi më i mirë është vetëm pushim e qetesi , megjithëse mjeku duhet t’ju ndjekë nga afer për t’u siguruar që jeni duke u rikuperuar mirë. Nëse dëmtimi është i rëndë, mund të keni nevojë për kirurgji.

Kanceri

Gjaku në urinë është një shenjë kryesore e kancerit të fshikëzës. Mund të jetë gjithashtu një shenjë e kancerit të veshkave ose prostatës. Në disa raste, mund të mos keni simptoma të tjera. Kjo është një arsye pse është e rëndësishme të njoftoni mjekun nëse vëreni  gjak në urinë.

Diagnostikimi i problemit

Mjeku mund të sugjeroje disa analiza për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut të gjakut në urinë. Për të zbuluar pse ka gjak në urinë, mjeku do t’ju ekzaminojë dhe do t’ju pyesë në lidhje me shëndetin dhe historinë e familjes tuaj. Urina do të testohet në laburator për qelizat e kuqe të gjakut, infeksion dhe probleme të tjera të mundshme. Në disa raste, mjeku mund të kërkojë dhe test gjaku ose të fotografojë veshkat ose fshikëzën me skanim CT, MRI, ose një aparat fotografik special, të quajtur cistoskop.

Trajtimi

Trajtimi i gjakut në urinë varet nga shkaku bazë . Një infeksion mund të pastrohet me antibiotikë. Kanceret e ndryshme kërkojnë qasje të ndryshme, dhe sëmundjet genetike mund të kenë nevojë për menaxhim afatgjatë.

Bisedoni me mjekun për llojin e trajtimit që keni nevojë.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here