Kryefaqja Box 3 Ethja reumatizmale, simptomat me të cilat shfaqet ky infeksion i rrezikshëm

Ethja reumatizmale, simptomat me të cilat shfaqet ky infeksion i rrezikshëm

0
Shpërndaje

Genti Xhelili, mjek pediatër reumatolog pranë QSUT

Ethja reumatizmale paraqitet me simptoma nga më të ndryshmet, të cilat mund të ndodhin të vetme ose në kombinimet e ndryshme. Ato mund të renditen si më poshtë :
1- dhimbje, djegie fyti në 35-60% të rasteve.
2-Poliartriti në 75 % të rasteve. Ai në fakt është më shumë një artrit aditiv se sa migrator simetrik dhe zë kryesisht kyçet e mëdha, si gjunjët, kaviljet, bërrylat etj. Zakonisht zhduket për rreth 4 javë pa dëme të qëndrueshme.
3-Karditi në 30-60 % të rasteve. Ai është inflamacioni i muskulit të zemrës dhe komplikacioni më i rëndë i ethes. Mund të shfaqet me shkurtim të frymëmarrjes, dispne gjatë aktivitetit, kollë, dhimbje gjoksi, ortopnoe etj.
4-Korea e Sydenham-it në 25% të rasteve. Është inflamacion i trurit dhe ndodh më shpesh tek vajzat. Ndodh rreth 1-6 muaj mbas infeksionit streptokoksik. Fëmija bën lëvizjet e pavullnetshme dhe duket sikur kërcen, nga e cila ka marrë emrin edhe sëmundja. Zakonisht largohet pa lënë probleme permanente, por mund të zgjasë rreth 2-3 vjet.
5-Eritema Marginate në 10% të rasteve. Është inflamacion i lëkurës i cili shfaqet me njolla gjarpërushe që nuk kruhen dhe dhembin.
6-Nyjet e poshtë lëkurës janë të ralla.
7-Simptoma të tjera që mund të jenë temperatura, dhimbja e barkut, dhimbja e kyçeve, gjakderdhja nga hundët, dobësia etj./ Shendeti.com.al

Ethja reumatizmale, rreziku për zemrën

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here