Kryefaqja Shendeti a-z H Hepatiti/ Si mund të infektoheni?

Hepatiti/ Si mund të infektoheni?

0
Shpërndaje

Hepatiti nënkupton inflamacion të mëlçisë. Mund të shkaktohet nga disa viruse. Llojet kryesore të hepatitit në Shqiperi janë A, B dhe C. Simptomat e hepatitit të tipit A janë shpesh të ngjashme me një virus të stomakut. Shumica e rasteve të hepatitit A sherohen brenda një muaji. Megjithatë, hepatiti B dhe C mund të çojnë në kancer të mëlçisë ose një infeksion kronik që mund të çojë në dëmtim serioz të mëlçisë të quajtur cirrozë.

Transmetimi i hepatitit A

Është më e lehtë të prekesh nga hepatiti A sesa hepatiti B dhe hepatiti C. Është e mundur të infektohesh me hepatitin A duke qenë në kontakt të ngushtë me një person të infektuar. Virusi i hepatitit A përhapet nëpërmjet rrugës fekalo-orale të transmetimit. Kjo përfshin ngrënien e ushqimit ose konsumimin e një pije që përmban lëndë fekale të një personi të infektuar. Kjo mund të ndodhë kur njerëzit nuk i lajnë duart tërësisht pasi përdorin tualetin dhe më pas përgatisin ushqim ose pije. Është gjithashtu e mundur të infektohet me hepatit A përmes kontaktit seksual.

Uji dhe burimi i tij: Është e mundur të infektoheni me hepatitin A duke ngrënë fruta dhe perime të pagatuara, të kontaminuara. Uji i pijshëm në vendet në zhvillim gjithashtu mund të jetë i kontaminuar me virusin. Merrni zakonin që t’i lani mirë frutat dhe perimet e freskëta përpara se t’i hani ato. Nëse jeni duke jetuar ne një vend si Tirana , kujdes nga uji i rubinetit. Në vend të kësaj, pini ujë në shishe. Shmangni edhe akullin neper lokale.

Butakë ne gatime të papërpunuara :Butakët janë kafshë që filtrojnë ujin nga mjedisi i tyre. Për shkak të kësaj, ato mund të kontaminohen me virusin e hepatitit A nëse rriten në ujëra të ndotura. Për të qenë të sigurt, gatuani butakët tërësisht përpara se t’i hani. Butakët e papjekur siç janë guackat e detit, midhjet dhe molusqet mund të strehojnë dhe transmetojnë hepatitin A. Ju mund të preferoni shijen e guackave të detit të papërpunuara, por butakët e gatuar janë vërtet më të sigurt.

Larja e duarve: Hepatiti A është një virus rezistent që është i aftë të jetojë jashtë trupit deri në disa muaj. Është thelbësore të praktikoni një higjienë të mirë për të reduktuar rrezikun e kontraktimit të hepatitit A. Lani duart tërësisht pas përdorimit të tualetit. Mbani me vete dezinfektuesin e duarve dhe e përdorni shpesh gjatë gjithë ditës nëse nuk ka larje me sapun dhe ujë. Është veçanërisht e rëndësishme të lani duart përpara se të hani ose të përgatisni ushqim. Shmangni prekjen e rubinetave, dorezave të shkarkimit të tualetit dhe dorezave të dyerve në tualetet publike. Lani tualetin me këmbë dhe përdorni një peshqir letre për të hapur dhe mbyllur rubinetin dhe për të hapur derën për të minimizuar rrezikun e kontaktit me mikrobet.

Kontakti me gjakun: Është e mundur që të infektoheni me virusin e hepatitit C dhe hepatitin B nga kontakti me lëngjet e trupit dhe gjakun e një personi të infektuar. Një nënë e infektuar mund ta kalojë infeksionin tek fëmija i saj gjatë lindjes. Partnerët seksualë mund ta trasmetojne virusin nga njëri-tjetri. Instrumentet dentare të kontaminuara me gjak të infektuar mund të transmetojnë hepatit, por sterilizimi e bën këtë shumë të pamundur. Ka shumë më pak gjasa për t’u prekur nga hepatiti C dhe hepatiti B nga një transfuzion gjaku, sepse furnizimi me gjak tani kontrollohet me mire . Megjithatë, rreziku i kontraktimit të këtyre viruseve nga transfuzioni i gjakut nuk është zero. Është vlerësuar se ka shanse te rralla për t’u prekur nga hepatiti B nga transfuzioni i gjakut dhe nga hepatiti C.

Tatuazhet: Tatuazhet dhe shpimet e trupit janë një faktor rreziku për kontraktimin e virusit të hepatitit C dhe hepatitit B. Nëse po mendoni të bëni një piercing ose tatuazh, sigurohuni që të zgjidhni dyqanin me mençuri. Tatuazhet dhe shpimi i trupit janë faktorë rreziku për kontraktimin e infeksioneve të hepatitit C dhe hepatitit B. Pyesni stafin në objekt se si i sterilizojnë pajisjet ndërmjet klientëve. Të gjitha mjetet duhet të sterilizohen me nxehtësi për të vrarë infeksionet e transmetuara nga gjaku pas çdo klienti. Vëzhgoni nga afër stafin. Sigurohuni që ata të veshin doreza gjatë shpimit ose tatuazhit, dhe ata duhet të lajnë duart tërësisht pas çdo klienti. Stafi duhet të veshë një palë doreza të reja përpara se të shkojë te klienti tjetër.

Sallonet e thonjve dhe flokëve: Mjetet e rregullimit si prerëset e thonjve mund të mbajnë hepatit viral. Sa herë që ekspozoheni ndaj gjakut të një personi tjetër, ekziston rreziku i kontraktimit të infeksioneve të hepatitit B dhe hepatitit C. Salloni i thonjve dhe salloni i flokëve ofrojnë burime të vogla të mundshme ekspozimi përmes artikujve të përbashkët të kujdesit. Sigurohuni që sallonet e thonjve dhe të flokëve ku shkoni të sterilizojnë dhe dezinfektojnë tërësisht mjetet ndërmjet klientëve. Nëse jeni ende i shqetësuar, merrni parasysh të sillni në dyqan brisqet tuaja, skedarët e thonjve, prerëset e thonjve dhe mjete të tjera.

Partnerët e seksit: Kryerja e seksit me një person të infektuar është një faktor rreziku për infeksionin nga virusi i hepatitit C dhe infeksionet e tjera seksualisht të transmetueshme (IST). Të kesh një partner seksual që ka hepatitin C ose virusin e hepatitit B është një kontribuues kryesor në infeksionet e reja. Viruset e hepatitit B dhe C mund të qëndrojnë në lëngun vaginal, gjakun ose spermën e një personi të infektuar. Abstinenca është e vetmja mënyrë e sigurt për të shmangur kontraktimin e hepatitit nga një person i infektuar. Ekziston një vaksinë për hepatitin B. Përdorni prezervativë latex çdo herë që kryeni marrëdhënie seksuale për të ndihmuar në uljen e rrezikut të ekspozimit ndaj viruseve të hepatitit C dhe hepatitit B. Këto masa do t’ju ndihmojnë gjithashtu të mbroheni nga partnerët e infektuar me HIV.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here