Kryefaqja Shendeti a-z D Ja cilat janë medikamentet më të reja për trajtimin e diabetit

Ja cilat janë medikamentet më të reja për trajtimin e diabetit

0
Shpërndaje

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Agonistet e GLP-receptorëve

Megjithëse ka prova të efikasitetit dhe sigurisë së agonistëve të receptorëve GLP-1 (ekzenatid, liraglutide, dulaglutide, lixesenatide dhe albiglutide), nuk ka pasur studime të kryera posaçërisht në të rriturit e moshuar me diabet dhe CKD. Sidoqoftë, nuk ka asnjë arsye për të besuar se do të kishte dallime të mëdha në efektet dhe profilet e sigurisë midis pacientëve të moshuar dhe të rinj. Agonistët e receptorëve GLP-1 kanë një rrezik të ulët të hipoglicemisë dhe mund të inkurajojnë humbjen e peshës, por ato janë të kushtueshme dhe duhet të shpërndahen me injeksion. Crregullimet gastrointestinale jane te zakonshme, e kjo mund të mos jetë e tolerueshme tek pacientët e moshuar. Funksioni i dëmtuar i veshkave zvogëlon pastrimin e exenatidës dhe përdorimi i tij duhet të shmanget në pacientët me eGFR <30 mL / min. (78) Megjithëse rekomandimet udhëzuese ndryshojnë, nuk ka nevojë për rregullime të dozës për liraglutidën, dulaglutidën, lixesenatidën ose albiglutidën në pacientët me CKD, por këshillohet kujdes në fazat e përparuara duke pasur parasysh mungesën e të dhënave në këtë popullatë.

Frenuesit e DPP-4

Frenuesit e DPP-4 (sitagliptin, saxagliptin, linagliptin dhe alogliptin) zvogëlojnë glukozën në gjak duke zvogëluar sekretimin e glukagonit dhe duke bllokuar zberthimin e GLP-1, një hormon i inkretinës . Këto barna më pas stimulojnë sekretimin e insulinës në një mënyrë të varur nga glukoza, dhe zvogëlojnë zbrazjen e stomakut.

Frenuesit e DPP-4 shoqërohen me një rrezik të ulët të hipoglicemisë dhe janë neutrale ndaj peshës. Disa prova klinike kanë treguar efikasitetin, sigurinë dhe tolerancën e këtyre agjentëve tek të rriturit e moshuar me CKD. Të gjithë frenuesit e DPP-4 përveç linagliptinës deri diku ekskretohen përmes veshkave. Si të tillë, këta agjentë kërkojnë rregullimin e dozës sipas eGFR. Të rriturit e moshuar qe marrin frenues të DPP-4 duke përfshirë sitagliptinën, nuk duket se janë në një rrezik në rritje të pankreatitit krahasuar me ato të përshkruara me ilaçe të tjera antihiperglicemike.

Frenuesit e SGLT-2

Frenuesit e SGLT-2 zvogëlojnë marrjen e glukozës nga veshka, dhe veprimi i tyre antihiperglicemik varet nga sekretimi i glukozës në urinë. Si i tillë, potenciali i tyre i uljes së glikemisë zvogëlohet në pacientët me CKD.

Vetëm disa prova të rastësishme kanë ekzaminuar efikasitetin ose sigurinë e canagliflozinës dhe dapagliflozinës tek të rriturit më të moshuar (mosha mesatare 67-69 vjeç) me diabet dhe CKD. Siç është parashikuar, këto studime treguan se potenciali i uljes së glicemisë së frenuesve të SGLT-2 u zvogëlua tek të rriturit e moshuar, veçanërisht në ata me funksion të dëmtuar të veshkave. Studimet ishin të kufizuara për pacientët që ishin relativisht të shëndetshëm, pa ndonjë gjendje serioze shoqëruese ose patologji te njohur .

Përveç uljes së sheqerit në gjak dhe nxitjes së humbjes së peshës duke promovuar një ekuilibër negativ të kalorive, është raportuar ulje e presionit të gjakut për shkak të diurezës osmotike. Për këtë arsye, frenuesit SGLT-2 mund të jenë të dobishëm në pacientët e moshuar me hipertension të pakontrolluar, por ato nuk duhet të përdoren në ata me hipotension.

Aktualisht sugjerohet që canagliflozin nuk duhet të përdoret në pacientët me eGFR <45 mL / min / 1.73 m2, dhe dapagliflozin nuk rekomandohet për pacientët me eGFR <60 mL / min / 1.73 m2. (87) Jo më shumë se 100 mg një herë në ditë kanagliflozin duhet të përdoret në pacientët me eGFR 45-59 mL / min / 1.73 m2. Rreziku i hipoglicemisë së këtyre agjentëve është i ulët në pacientët e moshës së mesme, por incidenca e hipoglicemisë është rritur në të rriturit e moshuar, veçanërisht midis atyre me faza të mëvonshme të CKD. Këta agjentë janë gjithashtu të kushtueshëm dhe si të tillë, të rriturit e moshuar me të ardhura te pakta mund të kenë vështirësi në marrjen e këtyre terapive.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here