Kryefaqja Dieta Konsumimi i këtyre ushqimeve ndihmon për të shmangur humbjen e kujtesës: Studimi...

Konsumimi i këtyre ushqimeve ndihmon për të shmangur humbjen e kujtesës: Studimi i ri

0
Shpërndaje

Jeni duke harruar diçka? Nuk e mbani mend emrin e aktorit të atij filmit?

Ndoshta keni nevojë për më shumë verë të kuqe dhe qershi në dietën tuaj, sugjeron një studim i ri.

Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit, dieta e të cilëve ishte e varfër me flavanole – një substancë që gjendet në ushqime të caktuara – kishin kujtime më të mira pas tre vjetësh të marrjes së suplementeve flavanol.

“Këto janë rezultate emocionuese sepse sugjerojnë se ekziston një sasi optimale e flavanoleve në dietë,” tha në një njoftim për shtyp Gunter Kuhnle, bashkëautor i studimit dhe profesor i Shkencës së Ushqimit dhe Ushqimit në Universitetin e Reading në MB.

Photo of tea, fruits and chocolates

Vera e kuqe, çaji i zi dhe jeshil, çokollata e zezë, fasulet, lakra jeshile, qepët dhe frutat si qershitë, manaferrat, rrushi i zi dhe mollët përmbajnë sasi të shëndetshme të flavanoleve, sipas ekspertëve.

Studiuesit kërkuan më shumë se 3,562 të moshuar që të merrnin ose një suplement flavanol prej 500 mg në formë pilule për tre vjet. Kujtesa e tyre u testua në baza vjetore, duke përdorur teste online të kujtesës afatshkurtër.

Për më tepër, në fillim të periudhës së studimit dhe në intervale vjetore, u morën mostrat e urinës së pjesëmarrësve për të përcaktuar nivelet e tyre të flavanolit.

Për njerëzit që kishin tashmë shumë flavanole në dietat e tyre në fillim të periudhës së studimit, nuk pati shumë përmirësime në kujtesë, edhe nëse merrnin suplemente flavanol.

Por në mesin e njerëzve, dieta e të cilëve filloi me pak flavanol, rezultatet e kujtesës së tyre u rritën me 16% pas vetëm një viti nga marrja e suplementeve flavanol. Dhe përmirësimi i tyre në kujtesë u mbajt gjatë periudhës tre vjeçare.

“Përmirësimi … rrit mundësinë e përdorimit të dietave të pasura me flavanol ose suplementeve për të përmirësuar funksionin njohës te të moshuarit,” tha në një njoftim për shtyp bashkautori i studimit Adam Brickman, profesor i neuropsikologjisë në Universitetin e Kolumbisë.

Ekspertët e shëndetit vunë në dukje se studimi tregon nevojën për kërkime shtesë se si nevojiten lëndët ushqyese për të mbajtur një tru të shëndetshëm deri në pleqëri.

“Në këtë shekull, teksa po jetojmë më gjatë, kërkimet kanë filluar të zbulojnë se nevojiten lëndë ushqyese të ndryshme për të forcuar mendjet tona të plakura”, tha në një njoftim për shtyp bashkautori i studimit, Dr. Scott Small.

Burimi: New York Post / Përshtati në shqip për Shëndeti.com.al: Anjela Hajdari

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here