Kryefaqja Box 5 Hiperkalcemia: Kur rritet niveli i kalciumit ne gjak e si trajtohet?

Hiperkalcemia: Kur rritet niveli i kalciumit ne gjak e si trajtohet?

0
Shpërndaje
Alketa Koroshi, mjek
Hiperkalcemia është një çrregullim i zakonshëm në pacientët me kancer, që ndodh në afërsisht 20-30% të rasteve, veçanërisht në ambientet e shtrimit në spital. Kanceret më të zakonshëm që shoqërohen me hiperkalcemi janë kanceri i gjirit dhe mushkërive dhe mieloma e shumëfishtë. Pacientët me hiperkalcemi nga malinjiteti kanë një prognozë të dobët.
Hiperkalcemia mund të ndodhë nga tre mekanizma: metastaza osteolitike me çlirim lokal të citokinave (përfshirë faktorët aktivizues të osteoklasteve); sekretimi i tumorit të proteinave të lidhura me hormonin paratiroide (PTHrP) dhe prodhimi i tumorit të 1,25-dihidroksitaminës D (kalcitriol) .
Kalciumi në serum është i lidhur me proteinat. Si rezultat, përqendrimet totale të kalciumit në serum në pacientët me ndryshime në nivelet e albuminave në serum mund të mos pasqyrojnë saktësisht përqendrimin fiziologjik të kalciumit.
Vlerat normale janë ndërmjet 8.5 dhe 10.5 mg / dl (2.2–2.6 mmol / l).
Hiperkalcemia mund të shoqërohet me një spektër të gjerë manifestimesh klinike, nga pak ose aspak simptoma te pacientët me hiperkalcemi të lehtë kronike deri te çrregullimet e rënda dhe koma. Shkalla e hiperkalcemisë, së bashku me shkallën e rritjes së përqendrimit të kalciumit në serum, shpesh përcakton simptomat dhe urgjencën e terapisë .
Trajtimi
Masat kryesore fillestare për trajtimin e hiperkalcemisë përfshijnë hidratimin e trupit dhe administrimin e kalcitoninës dhe një bisfosfonat. Ndonjëherë, përdorimi i glukokortikoideve mund të jetë i dobishëm .
Pacientët me hiperkalcemi asimptomatike (kalcium <12 mg / dl) nuk kërkojnë trajtim të menjëhershëm. Pacientët mund të këshillohen për faktorët që mund të përkeqësojnë hiperkalceminë . Pacientët asimptomatikë ose simptomë të butë me nivele kalciumi midis 12 dhe 14 mg / dl kërkojnë hidratim të trupit, me një shpejtësi fillestare prej 200 ml / orë me kontroll të urinës dhe prednisone mund të shtohet në një dozë prej 40 mg / ditë. Ndonjëherë, diuretikët mund të përdoren kur pacientët kanë edemë. Bisfosfonatet konsiderohen vetëm nëse pacientët kanë metastaza në kocka .
Pacientët me hiperkalcemi simptomatike dhe / ose nivel kalciumi më të madh se 14 mg / dl kërkojnë terapi më agresive. Zgjerimi i vëllimit me kripë izotonike për të ruajtur prodhimin e urinës në 100 ml / orë dhe 4 mg acid zoledronic gjatë 15 min është trajtimi më efektiv . . Diuretikët e anses rekomandohen vetëm nëse ka insuficiencë renale ose insuficiencë kardiake. Kalcitonina (4 UI / kg) mund të jetë e dobishme nëse nuk ka ndryshim në nivelet e kalciumit pas 24–48 orëve të para. Dializa është e rezervuar për hiperkalcemi të rëndë me nivele kalciumi më të mëdha se 18 mg / dl.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here