Kryefaqja Shendeti a-z H Mënyra më e mirë për të kontrolluar tensionin e gjakut? Zbulojeni...

Mënyra më e mirë për të kontrolluar tensionin e gjakut? Zbulojeni këtu

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Blertina Koka

Mënyra më efikase për monitorimin e tensionit të gjakut është ta kontrolloni vetë. Hulumtuesit shkencorë britanikë rekrutuan rreth 1000 pacientë me hipertension, të cilët i ndanë në 3 grupe. Grupi i parë e monitoroi vetë tensionin e gjakut çdo ditë dhe muaj dhe pas një viti ia dërguan të dhënat mjekut. Grupi i dytë përdori një aplikacion në telefon, me anë të të cilit ia dërgonin të dhënat për tensionin e gjakut direkt mjekut. Grupi i tretë u përfshinë në “kujdesin e përditshëm”, ku iu matej tensioni i gjakut çdo ditë tek zyra e mjekut. Të dhënat e mbledhura u përdorën për të përcaktuar mjekimin.

Nivelet mesatare të tensionit sistolik për gjithë pacientët ishin rreth 153 në fillim të studimit. Nga fundi i muajit të 12, anëtarët e grupit të mbajtur nën kontroll kishin pësuar rënieve të niveleve të tensionit të gjakut mesatarisht me 140. Ndërsa grupi që monitorohej nëpërmjet aplikacionit në telefon dhe personat që e monitoronin vetë tensionin e gjakut kishin rënie të niveleve në 136 dhe 137, respektivisht. Autorët e studimit thonë se ulja e këtyre niveleve ndihmon në uljen e rrezikut për zhvillimin e goditjes në tru me 20% dhe sëmundjeve të arterieve koronare me 10%. Studimi është publikuar tek revista mjekësore Lancet.

“Njerëzit që e monitorojnë vetë tensionin e gjakut dhe i ndajnë analizat me mjekut mund ta mbajnë më në kontroll sëmundjen”, thotë drejtuesit i studimit,  dr. Richard J. McManus, profesor tek Universiteti i Oksfordit.

Burimi: New York Times / Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here