Kryefaqja Aktualitet Pakësimi i gjumit të thellë lidhet me demencën, ja çfarë tregon hulumtimi...

Pakësimi i gjumit të thellë lidhet me demencën, ja çfarë tregon hulumtimi i fundit

0
Shpërndaje

Sipas një studimi të botuar në revistën JAMA Neurology, vetëm një reduktim prej 1% e gjumit të thellë në vit tek njerëzit mbi 60 vjeç përkthehet në një rritje prej 27% të rrezikut të demencës.

Studimi, i udhëhequr nga Matthew Pace, profesor i asociuar në Shkollën e Shkencave Psikologjike Monash dhe Institutin Turner për trurin dhe shëndetin mendor në Melburn, Australi, shqyrtoi 346 pjesëmarrës mbi moshën 60 vjeç, të cilët morën pjesë në dy studime të gjumit gjatë natën gjatë periudhave kohore 1995-1998 dhe 2001-2003. Më pas pjesëmarrësit u monitoruan.

Studiuesit zbuluan se mesatarisht gjumi i thellë zvogëlohej në kohëzgjatje midis dy studimeve që tregon një humbje të kësaj faze të gjumit me plakjen. Ata zbuluan gjithashtu se çdo rënie në përqindje e gjumit të thellë në vit shoqërohej me një rritje prej 27% të rrezikut të demencës në jetën e mëvonshme. Edhe pas përshtatjes për moshën, seksin, faktorët gjenetikë, pirjen e duhanit, përdorimin e hipnotikëve, ilaçet kundër depresionit ose anksiolitikët, lidhja mbeti e njëjtë.

Siç shpjegon zoti Pace, gjumi i thellë ose gjumi me valë të ngadalta, “mbështet trurin e plakjes në shumë mënyra, dhe ne e dimë se gjumi rrit heqjen e mbetjeve metabolike nga truri, duke përfshirë lehtësimin e largimit të proteinave që grumbullohen në sëmundjen e Alzheimer.”

 

Burimi: Balkanweb.com

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here

"Kjo platformë informuese shëndetësore u realizua nga Together for Life me mbështetjen e Popullit Amerikan nëpërmjet Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID)".
Opinionet e shprehura këtu janë të autorëve dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e USAID.