Çfarë janë karafilat?
Karafili është një erëz aromatike e bërë nga lulet e thata të pemës së karafilit. Me origjinë nga Ishujt Spice pranë Kinës, karafili u përhap në të gjithë Evropën dhe Azinë gjatë mesjetës si një pjesë kyçe e kuzhinës. Sot, karafili mbetet një erëz popullore që u jep shumë aromë delikate pjatave.
Të ushqyerit me karafil
Karafili përmban shumë mangan, një mineral që ndihmon trupin tuaj të menaxhojë enzimat që ndihmojnë në riparimin e kockave dhe prodhimin e hormoneve. Mangani gjithashtu mund të veprojë si një antioksidant që mbron trupin nga radikalet e lira të dëmshme (atome të paqëndrueshme që shkaktojnë dëmtimin e qelizave).
Karafili është gjithashtu një burim i shkëlqyer i:
- Vitaminës K
- Kaliumit
- Beta-karotenit
- Eugenol
Ata janë një burim i shkëlqyer i beta-karotenit, i cili ndihmon për t’i dhënë karafilit ngjyrën kafe. Karotenet, një familje pigmentesh, veprojnë si antioksidantë dhe provitamina të rëndësishme. Pigmentet karotene mund të shndërrohen në vitaminë A, një lëndë ushqyese e rëndësishme për të mbajtur sytë tuaj të shëndetshëm.
Përfitimet e Karafilit
Disa përfitime shëndetësore të karafilit përfshijnë:
Inflamacion i ulët. Karafili përmban shumë përbërës të njohur për vetitë anti-inflamatore, ku më i rëndësishmi është eugenoli. Eugenoli ul rrezikun e problemeve shëndetësore si artriti dhe ndihmon në menaxhimin e simptomave.
Ulçerat. Disa studime tregojnë se karafili mund të ndihmojë në mbrojtjen e stomakut nga ulçera. Shumica e ulçerave shkaktohen nga hollimi i shtresave të mukusit që mbrojnë mukozën e stomakut. Hulumtimet e hershme tregojnë se marrja e karafilit në sasi të mëdha mund ta trashë këtë mukozë, duke ulur rrezikun shkatimit të ulçerave dhe duke ndihmuar në shërimin e tyre.
Përmirësimi i funksionit të mëlçisë. Karafili gjithashtu mund të ndihmojë mëlçinë të funksionojë më mirë. Disa studime kanë treguar se eugenoli i gjetur në karafil mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin e shenjave të cirrozës së mëlçisë dhe sëmundjes së mëlçisë dhjamore.
Përfitimet e vajit të karafilit
Gjatë gjithë historisë, njerëzit kanë përdorur vajin e karafilit për të qetësuar dhimbjet e dhëmbëve. Në kozmetikë dhe ilaçe përdorin eugenol për aftësitë e tij antibakteriale, antifungale dhe antivirale.
Karafil për dhimbje dhëmbi
Vaji i karafilit është përdorur për të lehtësuar dhimbjen e dhëmbit që në vitin 1649. Është ende një trajtim popullor. Eugenol është një anestetik natyral (agjent mpirës). Megjithëse vaji esencial i karafilit është i mirë për trajtimin e dhimbjes, nuk ka prova të mjaftueshme që ai gjithashtu vret bakteret që shkaktojnë këtë problem./Gazeta Shëndeti