Kryefaqja Lifestyle Pse është e rëndësishme të ruani rezultatet e matjes së presionit të gjakut?

Pse është e rëndësishme të ruani rezultatet e matjes së presionit të gjakut?

0
Shpërndaje

Çfarë është presioni i lartë i gjakut?

Monitorimi i presionit të gjakut dhe matja e saktë e tij në shtëpi.

Pse është e rëndësishme të ruani rezultatet e matjes së presionit të gjakut?

Cili është aparati më i mirë i presionit të gjakut në shtëpi për ju?

Matja e presionit të gjakut është jetike, pasi ofron njohuri për funksionin e zemrës dhe gjendjen e enëve të gjakut. Monitorimi i rregullt nuk duhet nënvlerësuar, pasi ofron njohuri për rreziqet e mundshme shëndetësore dhe ndihmon në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve të ndryshme si goditje në tru dhe sulm në zemër.

Gati gjysma e të gjithë të rriturve vuajnë nga hipertensioni, por rreth një e treta e tyre as që e dinë se kanë ndonjë problem. Pajisjet e presionit të gjakut janë mjete të paçmueshme që ofrojnë mundësinë dhe lirinë për të monitoruar gjendjen tuaj nga komoditeti i shtëpisë tuaj. Një numër i konsiderueshëm pajisjesh mund të gjenden në treg: nga sfigmomanometrat manualë deri te pajisjet automatike digjitale më të lehta për t’u përdorur.

Ka kaq shumë lloje të matësve të presionit të gjakut, saqë përdoruesit e papërvojë mund ta kenë të vështirë të zgjedhin atë më të përshtatshëm për ta. Ky artikull synon t’ju ndihmojë të zgjidhni një pajisje të përshtatshme për monitorimin efektiv të presionit të gjakut në shtëpi, si dhe t’i përgjigjeni pyetjes: Pse është e rëndësishme të ruani rezultatet e matjes?

Çfarë është presioni i gjakut?

Presioni i gjakut (presioni arterial) është një masë e forcës që përdor zemra për të pompuar gjakun rreth trupit. Ai matet në milimetra merkur (mmHg) dhe përfaqësohet në dy vlera:

Presioni sistolik – presioni kur zemra shtyn gjakun.

Presioni diastolik – presioni kur zemra pushon midis rrahjeve.

Presioni i lartë i gjakut është shpesh një gjendje që prek arteriet e trupit. Quhet edhe hipertension. Karakterizohet nga fakti se forca e gjakut, me të cilën ai shtyp murin e arterieve, është shumë e lartë. Zemra duhet të punojë më shumë për të pompuar gjakun.

Shoqata Evropiane e Hipertensionit (ESH) e ndan presionin e gjakut në disa kategori bazë: [1}

  • Presioni normal i gjakut. Vlerat janë 120/80 mmHg ose më pak.
  • Presion i lartë i gjakut. Vlera e sipërme varion nga 130 në 139 mmHg, ndërsa vlera poshtëme është midis 85-89 mmHg.
  • Shkalla e parë e hipertensionit. Presioni sistolik është 140-159 mmHg, dhe diastolik – 90-99 mmHg.
  • Shkalla e dytë e hipertensionit. Presioni sistolik – 160-179 mmHg, diastolik – 100-109 mmHg.
  • Shkalla e tretë e hipertensionit. Sistolik – mbi 180 mmHg, diastolik – mbi 110 mmHg.
  • Monitorimi i presionit të gjakut në shtëpi

Aftësia për të matur presionin e gjakut në mënyrë të pavarur është vendimtare për monitorimin dhe ruajtjen e shëndetit tonë. Por si ta trajtojmë siç duhet këtë detyrë?

Jini të qetë. Prisni të paktën 30 minuta pas pirjes së duhanit, konsumimit të kafeinës ose alkoolit ose pas ushtrimeve, pasi këto aktivitete mund të rrisin presionin e gjakut.

Uluni rehat pa kryqëzuar këmbët dhe vendosni dorën në nivelin e zemrës. Shtrirja e këmbëve rrit përkohësisht presionin e gjakut.

Mbështilleni manshetën në pjesën e sipërme të krahut duke siguruar një përshtatje të ngushtë. Mos e vendosni manshetën mbi bluzë.

Filloni të matni.

Nëse jeni duke përdorur një pajisje mekanike, vendoseni stetoskopin në arterien në bërryl dhe mbajeni të pa lëvizur. Filloni të fryni manshetën me pompë derisa gjilpëra e manometrit të arrijë 180 mmHg ose zhurma të ndalet plotësisht. Hapni pak valvulën e pompës dhe shikoni kur shigjeta fillon të lëvizë prapa. Kufiri i sipërm është vlera kur fillon të dëgjohet pulsi, dhe më i ulëti – kur ndalon.

Nëse jeni duke përdorur një pajisje digjitale automatike, shtypni butonin dhe qëndroni në vend

Matni në të njëjtën kohë çdo ditë, për shembull, në mëngjes dhe në mbrëmje.

Monitorimi i presionit të gjakut në shtëpi është gjithashtu një ide e shkëlqyer nëse:

  • ju duhet të rregulloni terapinë tuaj mjekësore;
  • jeni shtatzënë ose keni lindur fëmijë në muajt e fundit dhe jeni në rrezik të preeklampsisë. Kjo gjendje është një formë e rëndë e presionit të lartë të gjakut që mund të dëmtojë organe të rëndësishme si veshkat. Kur nuk trajtohet në kohë, ndonjëherë çon në konvulsione, goditje në tru apo edhe vdekje.

Ruajtja e rezultateve të matjeve të presionit të gjakut është e rëndësishme për disa arsye:

Monitorimi i shëndetit: Matja dhe regjistrimi i rregullt i rezultateve të presionit të gjakut ofron informacion të rëndësishëm për funksionimin e sistemit kardiovaskular dhe shëndetin e përgjithshëm. Monitorimi i vazhdueshëm ndihmon në identifikimin e tendencave, modeleve ose problemeve të mundshme me kalimin e kohës.

Zbulimi i hershëm i problemeve shëndetësore: Rezultatet e memorizuara të presionit të gjakut lejojnë personin dhe profesionistin shëndetësor të zbulojnë ndryshimet në presionin arterial dhe gjithashtu parandalojnë shfaqjen e komplikimeve të tilla si:

Sulmi në zemër ose goditje në tru, i shkaktuar nga zmadhimi i dritareve arteriale.

Dëmtimi i veshkave. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë ngushtimin ose dobësimin e veshkave.

Aneurizma. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë dobësimin dhe plasaritjen e një ene të madhe gjaku, e cila mund të këputet dhe të shkaktojë një goditje të rrezikshme.

Probleme me sytë, si humbja e shikimit.

Demenca. Ngushtimi i arterieve mund të kufizojë rrjedhjen e gjakut në tru, gjë që mund të shkaktojë demenca, e njohur si demenca vaskulare.

Përveçse një masë parandaluese kundër komplikimeve serioze, ruajtja e matjeve ofron një pamje reale të efektivitetit të terapisë së përshkruar dhe ndihmon mjekun të bëjë korrigjimet e nevojshme në trajtim. Sipas specialistëve, “standardi i artë” për monitorimin në shtëpi është 28 matje. Kjo do të thotë që ju duhet të matni presionin e gjakut katër herë në ditë – dy herë në mëngjes dhe dy herë në mbrëmje – për shtatë ditë. Shumë regjistrojnë rezultatet në letër, e cila është e lehtë për t’u humbur ose harruar. Fatmirësisht, me avancimin e teknologjive, janë shfaqur aparate dixhitale më moderne dhe më të besueshme për matjen e presionit të gjakut, të cilat mund të kursejnë shumë rezultate. Një shembull i shkëlqyer i kësaj është pajisja SENDO.

SEND0 One është një pajisje matëse automatike e presionit të gjakut që mat me saktësi klinike në shtëpi dhe ka memorie. SENDO One ka memorie për dy persona, duke ruajtur deri në 90 matje për person. Përdoret lehtësisht, në biceps të krahut, vetëm me një shtypje të butonit. Kujtesa për dy persona e bën atë shumë të përshtatshme për një çift të martuar që dëshiron të monitorojë leximet e presionit të gjakut duke përdorur një pajisje. Përveç kësaj, SENDO One është miratuar klinikisht nga Shoqata Evropiane e Hipertensionit dhe lejon monitorimin e lehtë të aritmive me kalimin e kohës.

Pyetjet e bëra më shpesh:

A janë të lidhura tensioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë?

Po, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë shpesh janë të lidhura. Nga njëra anë, nivelet e larta të kolesterolit mund të kontribuojnë në krijimin e pllakave në arterie, gjë që i ngushton ato dhe rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Nga ana tjetër, presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë muret e arterieve, duke e bërë më të lehtë ndërtimin e kolesterolit dhe formimin e pllakave..

Cilat janë shkaqet e presionit të lartë të gjakut?

Faktorët e rrezikut që mund të çojnë në presion të lartë të gjakut përfshijnë: mbipeshën, aktivitetin e ulët fizik, konsumimin e alkoolit, pirjen e duhanit, nivelet e larta të stresit, dietën joadekuate me konsum të ulët të frutave dhe perimeve.

Cilat ilaçe mund të rrisin presionin e gjakut?

Disa medikamente mund të kontribuojnë në rritjen e presionit të gjakut si një efekt anësor. Këto përfshijnë disa ilaçe anti-inflamatore josteroide, antidepresivë, kontraceptivë oralë, kortikosteroide, kafeinë dhe terapi biologjike.

Cilat janë simptomat e presionit të lartë të gjakut?

Presioni i lartë i gjakut shpesh quhet “vrasësi i heshtur”, sepse zakonisht nuk shkakton simptoma të dukshme në fazat e hershme. Megjithatë, disa njerëz mund të përjetojnë: dhimbje koke, veçanërisht në pjesën e pasme të kokës dhe në mëngjes; lodhje ose marramendje; vizion i paqartë ose i dyfishtë; dhe gjakderdhje gjatë shtatzënisë.

A mund të çojë mungesa e vitaminës D në hipertension?

Po, ka prova që sugjerojnë se mungesa e vitaminës D mund të shoqërohet me një rrezik në rritje të zhvillimit të presionit të lartë të gjakut. Nivelet e ulëta të vitaminës D kanë qenë të lidhura me disa faktorë që kontribuojnë në hipertension, por lidhja e saktë mes tyre është ende një temë e hulumtimit dhe kuptimit.

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here