Kryefaqja Pyet Mjekun Pyet mjekun: Pse disa njerëz kanë shumë nishane në lëkurë?

Pyet mjekun: Pse disa njerëz kanë shumë nishane në lëkurë?

0
Shpërndaje

Pse disa njerëz kanë lëkurë më shumë nishane, ndërsa disa të tjerë nuk kanë?

Përgjigjet Violeta Dajçi, mjeke dermatologe

Është e vërtetë që disa persona kanë shumë nishane në trupin e tyre, e disa të tjerë kanë pak ose fare. Si çdo gjë tjetër, kjo i dedikohet gjeneve, domethënë është e trashëgueshme. Nga ana tjetër, gjithmonë ka dhe faktorë të tjerë që ndikojnë fort në shfaqjen e një tipari të trashëguar. Kështu ndodh dhe me nishanet: Personat që kanë shumë nishane (mbi 50) në lëkurën e tyre, përveç genit trashëgues, janë ekspozuar gjatë dhe pa kriter në diell, nuk kanë përdorur kremrat ose suplementet e nevojshëm mbrojtës. Ekspozimi në rrezet e diellit për periudha të gjata dhe në orare risku, ndikon në mitozën e melanociteve dhe shtimin e melaninës në lëkurë dhe për më tepër në nishanet ekzistuese.

Gjithashtu ndikon në formimin e nishaneve të rinj nëpër trung dhe zona të tjera të zbuluara./ Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here