Kryefaqja Shendeti a-z DH Pyet mjekun: Vuaj prej kohësh nga dhimbja e kokës. A mund të...

Pyet mjekun: Vuaj prej kohësh nga dhimbja e kokës. A mund të jetë migrenë?

0
Shpërndaje

Përshëndetje! Ka disa kohë që vuaj nga dhimbja e kokës. Lexova dhe pashë që shumë simptoma lidheshin me migrenën. Doja të pyesja, si janë dhimbjet që vijnë nga migrena?

Përgjigjet mjeku neuropediatër, Artan Haruni

Migrena është një problem neurologjik që karakterizohet nga dhimbja kronike dhe intense e kokës për orë ose ditë të tëra. Dhimbja është shumë e fortë, e tillë që kërkon shkëputje nga çdolloj aktiviteti për të qëndruar në qetësi deri në momentin që kalon. Shpesh migrena paraprihet nga shenja paralajmëruese si ndjesi shpimi në krah ose në këmbë, shenja si flash drite, pika të errëta të shikimit, ndjesi e vjelljes, si dhe një ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës apo zhurmës. Ende nuk ka një kurë që ta shërojë si sëmundje, mjekimi ka si qëllim të reduktojë frekuencën dhe intensitetin e migrenës.

Është ndoshta dhimbja më e shpeshtë e kokës në fëmijë, veçanërisht në moshën shkollore. Mund të përkufizohet si dhimbje me kriza të përsëritura, zakonisht 1-2 orëshe, të ndërthurura me periudha pushimi. Krizat paraprihen në një përqindje nga aura motore ose sensore. Migrena pa aura është më e shpeshtë në fëmijë./ Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here