Kryefaqja Pyet Mjekun Si trajtohet dispepsia funksionale?

Si trajtohet dispepsia funksionale?

0
Shpërndaje

Përshëndetje! Shpesh ndihem e tejngopur edhe pas vakteve jo të bollshme. Përjetoj diskomfort epigastrik ndonjëherë dhe dhimbje që zgjasin të stimuluara nga ngrënia. Më kanë thënë që është dispepsi. A mund të di, si trajtohet dispepsia funksionale?

Përgjigjet Nevila Lëngu, mjeke gastrohepatologe

Në rastet kur dispepsia ka shkak organik, mjekohet patologjia bazë, si trajtimi i ulcerës gastrike apo duodenale, trajtimi i litiazës biliare etj.

Për sa i përket dispepsisë funksionale, trajtimi medikamentoz dhe modifikimi i stilit të jetesës janë dy modalitetet e trajtimit.

Trajtimi medikamentoz

 • Antiacide të cilët janë neutralizues të aci-ditetit si malox, gaviscon;
 • Preparate të cilët frenojnë prodhimin e acidit në stomak si ranitidina, omeprazoli etj.;
 • Medikamente të cilat përshpejtojnë zbrazjen e stomakut të quajtur prokinetike, si: metoklopramidi,domperidoni.
 • Çrrënjosja e H .Pylori me antibiotikë;
 • Antidepresantët;

Ndryshimi i stilit të jetesës

 • Vakte të shpeshta (5 herë në ditë) dhe në sasi të vogël;
 • Të hahet ngadalë dhe të përtypet mirë ushqimi;
 • Të reduktohen ushqimet shkaktare si të skuqurat, pikantet, të yndyrshmet, çokollatat, kafja etj;
 • Të mos konsumohet alkooli dhe duhani;
 • Nuk rekomandohet fjetja apo aktiviteti fizik menjëherë pas ngrënies;
 • Të korrigjohet mbipesha;
 • Të sigurohet gjumë i mjaftueshëm;

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here