Kryefaqja Shendeti a-z D Dëmtimi i veshkave nga diabeti, ja trajtimi

Dëmtimi i veshkave nga diabeti, ja trajtimi

0
Shpërndaje

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Hipoglicemia është e shpeshtë dhe e rrezikshme në pacientët me sëmundje kronike të veshkave.

Diabeti është shkaku më i zakonshëm i sëmundjeve të veshkave në të gjithë botën dhe është një fenomen i shpeshtë te pacientët me nefropati jo-diabetike . Një synim kryesor për trajtimin me diabet në pacientët me sëmundje kronike të veshkave (CKD) është kontrolli rigoroz i glukozës për të parandaluar ESRD.

Sidoqoftë, trajtimi i diabetit në popullatën me CKD kërkon kujdes të veçantë. Për shkak se insulina pastrohet nga veshkat, pacientët që kanë diabet dhe kanë CKD me GFR të reduktuar (<60 ml / min për 1.73 m2) shpesh kanë kërkesa më të ulëta për insulinë. Për më tepër, degradimi i insulinës në indet periferike është ulur në pacientët me CKD. Pacientët me CKD dhe uremi gjithashtu mund të kene mungesë oreksi nga ushqimi suboptimal, duke çuar në pakësimin e depove të glikogjenit.

Për më tepër, me një rënie të masës renale, pacientët me CKD mund të pësojnë ulje të glukoneogjenezës renale. Më në fund, ilaçet antidiabetikë të përdorur zakonisht ekskretohen nga veshkat dhe kanë një gjysmë jete të zgjatur tek pacientët me CKD, duke i predispozuar ato për episodet e hipoglicemisë. Përfshirja e këtyre faktorëve mund të kontribuojë në një rrezik më të madh për hipogliceminë në mesin e pacientëve me CKD dhe kjo mund të jetë një pasojë e padëshiruar e terapisë për të trajtuar hipergliceminë.

Hipoglicemia mund të konsiderohet një ngjarje serioze për sigurinë e pacientit me komplikime të rënda shëndetësore, duke përfshirë marramendje, çorientim, të folur të crregulltë, konvulsione dhe vdekje. Përveç kësaj, hipoglicemia akute mund të coje në një rritje të aktivitetit adrenergjik, i cili mund të rezultojë në isheminë koronare, aritmi kardiake serioze dhe vdekje të papritur. Pasoja të tilla negative të hipoglicemisë mundet të paktën pjesërisht të shpjegojnë rrezikun më të madh për sëmundje kardiovaskulare (CVD) të vërejtura në disa studime të fundit nga ulja intensive e glukozës në pacientët me diabet.

Si përfundim, CKD është një rrezik për hipoglicemi, tek pacientët me ose pa diabet. Vdekshmëria e tepërt e lidhur me hipogliceminë e bën këtë ndërlikim një kërcënim të rëndësishëm për sigurinë e pacientëve me CKD.

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here