Kryefaqja Shendeti a-z A Dilema e pacientëve: plazh apo llixha?

Dilema e pacientëve: plazh apo llixha?

0
Shpërndaje

Argjend Tafaj, reumatolog pranë Qendrës Spitalore Universitare ‘Nënë Tereza’

Dua të ndalem pak te një pyetje që ma bëjnë shpesh të sëmurët, vijnë që tani dhe pyesin: a të shkoj në plazh, a të shkoj në llixha? Shumë mirë bëjnë që pyesin, janë pyetje shumë me vend. Të sëmurëve me artrit reumatoid, plazhi nuk iu këshillohet, ndërsa banjo dielli mund të bëjnë vetëm në orët e mëngjesit dhe pasdites, kur dielli nuk është shumë i fuqishëm.

E nxehta, ato praktikat e mbulimit me rërë të nxehtë, nuk janë të këshilluara, janë shumë të rrezikshme, nxisin inflamacionin, rëndojnë gjendjen.

Po ashtu edhe vajtja në llixha, në ujërat e nxehta nuk këshillohet. Ka gjithashtu edhe disa vende ku ka ujë të ftohtë, as ajo nuk këshillohet. Se një i sëmurë që vuan nga zemra, për shembull, nuk mund të futet në ujëra aq të ftohta. E për më tepër, nuk mund të futet pa kontroll mjekësor.

Do t’u këshilloja të sëmurëve që mbi artikulacionet e pezmatuara, të inflamuara, ku ka nxehtësi lokale, janë të ënjtur, të vënë kompresa me akull. Dhe kur nuk kanë nxehtësi lokale, janë të qetë por kanë ato kërcitjet, gjithmonë duke u këshilluar me mjekun, mund të vënë kompresa të ngrohta, jo të nxehta.

Të mos sforcohen, të kryejnë aktivitet fizik dhe kinezoterapi, që do të thotë terapi me atë të lëvizjes nën ndjekjen e specialistëve mjekësorë./ Shendeti.com.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here