Kryefaqja Lifestyle Farmacia e familjes, ç’duhet të përmbajë

Farmacia e familjes, ç’duhet të përmbajë

1
Shpërndaje

Farmacia e familjes është shumë e rëndësishme. Sigurisht në raste të caktuara nuk mund të çohemi në mes të natës për një dhimbje koke apo për një gërvishtje, kështu që është mirë që disa gjëra t’i kemi në shtëpi. Sidomos nëse kemi të sëmurë kronikë. Mjeku pediatër Polikron Çelo jep ilaci familjanjë orientim se ç’mund të përmbajë farmacia e familjes. Sigurisht, farmacia pasurohet sipas problemeve të veçanta që ka familja. Duhet ditur përdorimi i medikamenteve sipas moshës dhe të kontrollohet herë pas here data e skadencës.

Farmacia duhet të përmbajë:

 • Termometër
 • Medikamente për uljen e temperaturës (me bazë paracetamoli dhe ibuprofeni). Në varësi të moshës ato mundet të jenë në formën e shurupeve, suposteve ose kokrrave
 • Pomadë antialergjike ose për të qetësuar kruarjet e dhimbjet e lëkurës (p.sh. advantan)
 • Medikamente kundër reaksioneve alergjike: p.sh. ultrakorten, deltakorten, dexametason.
 • Medikamente kundër dhimbjeve, p.sh. alginor, bruskopan
 • Për ata që kanë kaluar konvulsione: valium, luminal
 • Medikamente për lirimin e hundëve sipas moshës
 • Mikroklizma në raste kapsllëku (kush ka fëmijë të vogël)
 • Ankerplaste të përmasave të ndryshme.
 • Garza sterile, bende, leukoplast.
 • Një dezinfektant dhe alkool 76 gradë

1 Koment

 1. Farmacia ne familje mndoj se do te ishte mire qe te pasurohej me barna bimore (kjo do te kerkonte nje shtjellim me te hollesishem)dhe barna te cilat garantojne sigurine e shendetit te qytetareve te cilet mund te kene ngjarje te ndryshme shendetesore sidomos gjate nates. Persa i perket listes qe ju keni paraqitur mendoj se ne vend te advantanit ne kushtet e shtepise mund te mbahet nje pomade me baze antihistaminiku si p.sh. Prometazine, difenhidramine etj te cilat gjenden ne farmacite tona. Medikamentet per reaksionet alergjike me baze korizonesh mire ishte pewrseri te zevendesohen me antihistaminike pasi marja e kortizonikeve (Prednizolon, deltakorten, dexametazon) jo vetem qe duhet te behen me rekomandimine mjekut specialist por ne te njejten kohe keto preparate nuk mund te behen gjat nates per aresye te komplikacioneve. alkooli qe duhet te mbahet ne shtepi per disifektim duhet te jete 70 grade (jo 76).

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here