Kryefaqja Lifestyle Hipotiroidizmi/ Ulja e funksionit të tiroides

Hipotiroidizmi/ Ulja e funksionit të tiroides

0
Shpërndaje

Hipotiroidizmi është e kundërta e hipertiroidizmit. Gjëndra tiroide është jo-aktive dhe nuk mund të prodhojë mjaftueshëm nga hormonet e saj.

Hipotiroidizmi shpesh shkaktohet nga tiroiditi i Hashimoto, operacioni për heqjen e gjëndrës tiroide ose dëmtimi nga trajtimi i rrezatimit. Në Shtetet e Bashkuara, prek rreth 4.6 përqind të njerëzve 12 vjeç e lart. Shumica e rasteve të hipotiroidizmit janë të lehta.

Prodhimi shumë i vogël i hormoneve tiroide çon në simptoma të tilla si:
lodhje
lëkurë të thatë
ndjeshmëria e rritur ndaj të ftohtit
problemet e kujtesës
kapsllëku
depresioni
shtim në peshë
dobësi
rrahje të ngadaltë të zemrës
gjendje kome

Diagnoza dhe trajtimi i hipotiroidizmit

Mjeku juaj do të kryejë analiza gjaku për të matur nivelet e TSH dhe hormonit tiroide. Niveli i lartë i TSH dhe niveli i ulët i tiroksinës mund të nënkuptojë që tiroidja juaj është jo-aktive. Këto nivele mund të tregojnë gjithashtu se gjëndra e hipofizës tuaj po lëshon më shumë TSH në përpjekje për të stimuluar gjëndrën tiroide për të bërë hormonin e saj.

Trajtimi kryesor për hipotiroidizëm është marrja e pilulave të hormoneve tiroide. Eshtë e rëndësishme për të marrë dozën e duhur, sepse marrja e tepërt e hormonit tiroide mund të shkaktojë simptoma të hipertiroidizmit.

Hipotiroidizmi shpesh shkaktohet nga tiroiditi i Hashimoto, operacioni për heqjen e gjëndrës tiroide ose dëmtimi nga trajtimi i rrezatimit.

Tireoiditi i Hashimoto njihet gjithashtu si tiroiditi kronik limfocitar. Ky eshtë shkaku më i zakonshëm i hipotiroidizmit në Shtetet e Bashkuara, duke prekur rreth 14 milion amerikanë. Mund të ndodhë në çdo moshë, por është më e zakonshme tek gratë e moshës mesatare. Sëmundja ndodh kur sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon dhe shkatërron ngadalë gjëndrën tiroide dhe aftësinë e saj për të prodhuar hormone.

Disa njerëz me raste të lehta të tiroiditit të Hashimoto mund të mos kenë simptoma të dukshme. Sëmundja mund të mbetet e qëndrueshme për vite me radhë, dhe simptomat shpesh janë delikate. Ato gjithashtu nuk janë specifike, që do të thotë se imitojnë simptoma të shumë kushteve të tjera.

Simptomat përfshijnë:
lodhje
depresioni
kapsllëku
shtim i lehtë në peshë
lëkurë të thatë
flokë të thatë dhe të holluar
fytyrë e zbehtë, e fryrë
menstruacione të rënda dhe të çrregullta
intolerancën ndaj të ftohtit
tiroide e zmadhuar, ose gusha

Diagnoza dhe trajtimi i Hashimoto

Testimi i nivelit të TSH është shpesh hapi i parë kur shqyrtohet për çdo lloj çrregullimi të tiroides. Mjeku juaj mund të KERKOJE një test gjaku për të kontrolluar nivelet e rritura të TSH si dhe nivele të ulëta të hormonit tiroide (T3 ose T4) nëse po përjetoni disa nga simptomat e mësipërme. Tiroiditi i Hashimoto është një çrregullim autoimun, kështu që testi i gjakut do të tregonte gjithashtu antitrupa anormalë që mund të sulmojnë tiroiden.

Nuk ka mjekim të njohur për tiroiditin e Hashimoto. Ilaçet që zëvendësojnë hormonet shpesh përdoren për të rritur nivelet e hormoneve tiroide ose për të ulur nivelet e TSH. Mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e simptomave të sëmundjes. Kirurgjia mund të jetë e nevojshme për të hequr një pjesë ose të gjithë gjëndrën tiroide në raste të rralla e të avancuara të Hashimoto. Sëmundja zakonisht zbulohet në një fazë të hershme dhe mbetet e qëndrueshme për vite me radhë, sepse përparon ngadalë. /Alket Koroshi

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here