Kryefaqja Lifestyle Kafja/ Ndikimi i saj në shëndetin e njeriut

Kafja/ Ndikimi i saj në shëndetin e njeriut

0
Shpërndaje

Kafja, pas ujit, është pija më e konsumuar dhe është burimi kryesor i konsumit të kafeinës tek të rriturit. Kafja është një pije komplekse që përmban qindra komponime biologjikisht aktive, dhe efektet shëndetësore të marrjes kronike të kafesë janë të ndryshme. Nga pikëpamja kardiovaskulare, konsumi i kafesë mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit mellitus dhe hipertensionit të tipit 2, si dhe kushteve të tjera që lidhen me rrezikun kardio-vaskular siç janë obeziteti dhe depresioni; por mund të ndikojë negativisht në profilet e lipideve në varësi të mënyrës së përgatitjes së pijeve.

Pavarësisht, të dhënat në rritje sugjerojnë që konsumi i zakonshëm i kafesë është i dobishëm në lidhje me rreziqet e një shumëllojshmërie kardio-vaskulare, përfshirë sëmundjen koronare të zemrës, aritmitë dhe atakun kardiak.

Për më tepër, studime të mëdha epidemiologjike sugjerojnë që pirësit e rregullt të kafesë kanë te zvogëluara rreziqet e vdekshmërisë, si kardio-vaskulare dhe nga të gjitha shkaqet. Përfitimet e mundshme përfshijnë gjithashtu mbrojtjen ndaj sëmundjeve neuro-degjenerative, kontrollin e përmirësuar të astmës dhe rrezikun më të ulët të sëmundjeve gastrointestinale. Një konsum i përditshëm prej 2 deri 3 filxhanë kafeje duket të jetë i sigurt dhe shoqërohet me efekte të dobishme për shumicën e problemeve shëndetësore. Sidoqoftë, shumica e të dhënave mbi efektet shëndetësore të kafesë bazohen në të dhëna vëzhguese, dhe në shumë pak studime të kontrolluara dhe kësisoj, asocimi nuk vërteton shkakun.

Në vazhdim, avantazhet e mundshme të konsumit të rregullt të kafesë duhet të vihen përballë edhe ndaj rreziqeve të mundshme (të cilat kryesisht lidhen me përmbajtjen e saj të lartë të kafeinës) duke përfshirë ankthin, pagjumësinë, dridhjen dhe palpitacionet, si dhe humbjen e eshtrave dhe ndoshta rrezikun e shtuar të frakturave.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here