Kryefaqja Lifestyle Pse na dhembin veshët, shkaqet dhe mënyrat e trajtimit

Pse na dhembin veshët, shkaqet dhe mënyrat e trajtimit

0
Shpërndaje

Shkaqet e dhimbjes së veshit

Së pari, një infeksion i veshit të mesëm

Një infeksion i veshit të mesëm, zakonisht i quajtur vetëm një infeksion i veshit, është një shkak i zakonshëm i dhimbjes së veshit. Ndodh kur lëngu bllokohet në veshin e mesëm. Normalisht, tubi Eustachian lejon që ky lëng të kullojë, por ndonjëherë ai tub bllokohet. Nëse lëngu është bllokuar në vesh për një kohë të gjatë, ai mund të infektohet me baktere.

Simptomat e një infeksioni të veshit përfshijnë dhimbje veshi dhe temperaturë. Mund të përfshijë gjithashtu kullimin e lëngjeve nga veshi. Një emër tjetër për një infeksion të veshit të mesëm është otitis media.

Bllokimi i tubit Eustachian

Mbyllja nga alergjitë, ftohjet dhe infeksionet e sinusit mund të bllokojnë tubat tuaja Eustachian, duke parandaluar rrjedhjen e lëngjeve nga veshi i mesëm. Ndonjëherë kjo mund të shkaktojë dhimbje veshi edhe pa praninë e infeksionit.

Infeksion i veshit të jashtëm (veshi i notareve)

Veshi i notarit është një infeksion që ndodh kur uji nuk derdhet plotësisht nga kanali që kalon midis veshit të jashtëm dhe daulles së veshit. Kjo ndodh shpesh nëse uji ju ngec në vesh pas notit, prandaj përdoret ky emër

Mund ta merrni edhe nga acarimi i lëkurës në këtë pjesë të veshit. Kjo mund të ndodhë nga vendosja e gjërave në vesh, si gishti ose një shtupë pambuku.

Një emër tjetër për veshin e notarit është një infeksion i veshit të jashtëm ose otitis eksterna.

Ndryshimet e presionit të ajrit (barotrauma e veshit)

Barotrauma e veshit ndodh kur presioni i ajrit ndryshon me shpejtësi. Shumë njerëz e përjetojnë këtë gjatë dhe pas fluturimit në një aeroplan.

Normalisht, presioni i ajrit mbetet i njëjtë brenda dhe jashtë veshit. Kur gëlltisni dhe gogësini, veshi juaj “plas”, duke barazuar presionin midis veshit të brendshëm dhe të jashtëm. Ky është një nga funksionet e tubit Eustachian.

Megjithatë, kur presioni i ajrit ndryshon me shpejtësi, tubi Eustachian mund të mos jetë në gjendje të vazhdojë, duke çuar në siklet. Përveç kësaj, nëse tubi juaj Eustachian është i bllokuar për shkak të mbingarkesës, mund të përjetoni barotraumë pa ndonjë ndryshim presioni. Nëse është kështu, ju gjithashtu keni më shumë gjasa të përjetoni barotraumë në situata me ndryshime të presionit të ajrit si fluturimi ose zhytja në uje

Grumbullimi i dyllit të veshit

Dylli i veshit, i quajtur edhe cerumen, është një substancë e rëndësishme për shëndetin e veshit. Ajo hidraton veshët tanë, duke i parandaluar ata të kruhen. Gjithashtu ndihmon për të mbajtur larg infeksionet. Por ndonjëherë, dylli i tepërt i veshit mund të shkaktojë një bllokim që çon në dhimbje veshi.

Infeksione të tjera

Kur dhimbja e veshit vjen edhe me dhimbje fyti, mund të keni bajame – një infeksion i bajameve. Mund të jetë gjithashtu faringjit, termi mjekësor për dhimbjen e fytit që mund të jetë shenjë e një infeksioni tjetër si streptokoku.

Çështje të tjera serioze shëndetësore

Në raste të rralla, dhimbja e veshit mund të jetë shenjë e një problemi më serioz shëndetësor si tumori ose celuliti.

Trajtime për dhimbjen e veshit

Trajtimi i dhimbjes së veshit varet nga shkaku.

Bllokimi i dyllit të veshit

Ju mund të trajtoni një bllokim të vogël të dyllit të veshit në shtëpi me një komplet pa recetë. Mjeku juaj mund të përshkruajë ilaçe nëse keni grumbullim kronik të dyllit të veshit ose bllokime.

Presioni i ajrit ndryshon

Gjatë fluturimit:

 • Merrni një dekongestant përpara se të fluturoni nëse keni kongjestion nazal
 • Përtypni çamçakëz
 • Gëlltitni shpesh
 • Përpiquni t’i bëni veshët të shkunden
 • Përdorni tapa speciale të veshit që ndihmojnë në ngadalësimin e ndryshimeve të presionit, duke reduktuar simptomat e barotraumës

Gjatë zhytjes me skafander:

 • Bëjini veshët tuaj të shkunden para dhe gjatë zbritjes
 • Zbrisni këmbët së pari
 • Ngjituni ngadalë nëse keni dhimbje veshi për të parandaluar dëmtimet e veshit

Veshi i infektuar

Mjekët zakonisht përshkruajnë antibiotikë. Ato mund të jenë pika veshi ose një ilaç oral. Në disa raste, ata mund të përshkruajnë ilaçe antifungale ose steroide nëse është e nevojshme.

Infeksion i veshit të mesëm

Trajtimi për këtë është gjithashtu zakonisht antibiotikë. Megjithatë, mjekët mund të presin dy deri në tre ditë përpara se t’i përshkruajnë për të parë nëse sistemi imunitar i trupit do të luftojë vetë infeksionin.

Mjekët mund të vendosin një tub artificial në vesh për të ndihmuar në kullimin e tij te njerëzit me infeksione kronike të veshit.

Trajtim në shtëpi

Përpara se të shkoni te mjeku, mund të përpiqeni ta trajtoni dhimbjen e veshit në shtëpi. Nëse këto metoda nuk funksionojnë pas dy deri në tre ditë, kërkoni kujdes mjekësor.

 • Përdorni medikamente kundër dhimbjeve pa recetë, si acetaminofeni
 • Përdorni një kompresë të nxehtë ose të ftohtë mbi veshin
 • Flini me kokën lart dhe në anën e kundërt për të lehtësuar presionin

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here