Kryefaqja Lifestyle Sëmundja kronike e veshkave

Sëmundja kronike e veshkave

0
Shpërndaje

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Sëmundja kronike e veshkave (CKD) është një problem shëndetësor në të gjithë botën me shfaqje që rritet në mënyrë të vazhdueshme me rreth 6% në vit, dhe ndryshime të konsiderueshme në prevalencën midis popullsisë .

Sipas analizës së bërë për Studimin Global të Burden e Sëmundjeve 2010, vdekshmëria e lidhur me CKD pothuajse u dyfishua midis 1990 dhe 2010; në fund të vitit 2013, mbi tre milion njerëz në të gjithë botën po i nënshtroheshin terapisë së zëvendësimit të veshkave (RRT), përfshirë dy milion e gjysmë në hemodializë ose dializë peritoneale, dhe afro 700,000 që kishin marrë një transplant të veshkave .

Kjo sëmundje është më e zakonshme tek njerëzit e moshës 65 vjeç ose më të vjetër në krahasim me njerëzit e moshës 45-64 vjeç ose 18-44 vjeç .

Fakti më shqetësues është se 9 nga 10 të rritur me sëmundje kronike të veshkave nuk e dinë që e kanë atë.

Në CKD, si funksioni ashtu edhe struktura e veshkave janë të dëmtuar . Morbiditeti kardiovaskular i ngritur ndjeshëm dhe vdekshmëria janë vërejtur në rrjedhën e CKD. Sëmundjet kardiovaskulare, të cilat janë shkaku më i rëndësishëm dhe i shpeshtë i vdekjes së pacientëve me CKD në të gjithë botën, vlerësohet se përbëjnë afërsisht 36% të vdekjeve në këtë grup pacientësh në Evropë . Në pacientët me CKD, shkalla e vdekshmërisë kardiovaskulare është 10 deri në 20 herë më e lartë në krahasim me popullsinë e përgjithshme, dhe në sëmundjen e veshkave në fazën e fundit (ESRD) vdekshmeria kardiovaskulare është edhe 20-30 herë më e lartë.

Spektri i sëmundjeve kardiovaskulare në popullatën CKD përfshin sëmundje vaskulare arteriale, siç janë ateroskleroza dhe arterioskleroza, hipertrofia e ventrikulit të majtë koncentrik, insuficienca e zemrës, si dhe sëmundja kardiovaskulare jo aterosklerotike që bëhet mbizotëruese në fazat më të avancuara të CKD. Bëhet e mundur që faktorë të rastësishëm që përfshijnë CKD-në dhe sëmundjen kardiovaskulare (CVD) të jenë të ngjashme, gjë që krijon përshtypjen e ekzistencës së asociimit midis këtyre dy sëmundjeve.

Zbulimi i mekanizmave të saktë dhe shtigjeve rastësore që lidhin CKD (sëmundjen kronike të veshkave) dhe CVD (sëmundjen kardiovaskulare) mbetet një sfidë e madhe.

Sipas studimeve, rreziku i rritur kardiovaskular në pacientët me CKD është multifaktorial dhe përfshin si faktorë tradicionalë (hipertensioni, diabeti, dislipidemia), ashtu edhe nga faktorët e veçantë të veshkave, siç është aktiviteti i zgjeruar i sistemit renin-angiotensin (RAS) dhe mbipesha simpatike, mosfunksionimi endotelial (në lidhje me akumulimin e dimetilargininës asimetrike, gjendjen inflamatore kronike dhe stresin oksidativ), hiperfosfateminë, si dhe çrregullimin metabolik të eshtrave të lidhur me CKD (CKD-MBD) . Karbamilimi i lipoproteinës me densitet të ulët (LDL) është një shembull i mbivendosjes midis faktorëve të rrezikut tradicional dhe veshkave.

Përveç kësaj, anemia, e cila është vërejtur shpesh në rrjedhën e CKD, stimulon përparimin e hipertrofisë së ventrikulit të majtë dhe rrit sëmundshmërinë kardiovaskulare. Në pacientët me dializë, prania e metabolizmit jonormal të kockave, nivele më të larta të kalcium-fosforit dhe niveleve të zvogëluara të vitaminës D shoqërohen me kalcifikim intimal vaskular dhe / ose medial. Për më tepër, rreziku i rritur kardiovaskular, në këtë grup pacientësh, ka të bëjë me paqëndrueshmërinë hemodinamike dhe hipotensionin.

Nga ana tjetër, në pacientët që iu nënshtruan transplantim të veshkave, rreziku i shtuar i sëmundshmërisë kardiovaskulare dhe vdekshmërisë është për shkak të proteinurisë, inflamacionit të vazhdueshëm (niveleve të rritura të proteinave C reaktive në serum dhe IL-6), mosfunksionimit të alograftit renal, hiperomocisteinemisë së moderuar dhe anemisë. Crregullimet në profilin e lipideve janë faktorë të rëndësishëm që lidhen me zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here