Kryefaqja Lifestyle Shenjat dhe simptomat e mungesës së vitaminës D

Shenjat dhe simptomat e mungesës së vitaminës D

0
Shpërndaje

Vitamina D është një vitaminë jashtëzakonisht e rëndësishme që ka efekte të fuqishme në të gjithë trupin. Ndryshe nga vitaminat e tjera, vitamina D funksionon si një hormon. Çdo qelizë në trup ka një receptor për të. Trupi e prodhon atë nga kolesteroli kur lëkura është e ekspozuar ndaj dritës së diellit. Ajo gjendet gjithashtu në ushqime të caktuara, megjithëse është shumë e vështirë të marrësh mjaftueshëm vetëm nga dieta.

Për shumicën e të rriturve, lejimi i rekomanduar dietik për vitaminën D është rreth 600-800 IU, por shumë ekspertë rekomandojnë marrjen edhe më shumë se kaq. Mungesa e vitaminës D është shumë e zakonshme. Vlerësohet se rreth 1 miliard njerëz në mbarë botën kanë nivele të ulëta të vitaminës.

Këto janë disa nga shenjat dhe simptomat të mungesës së vitaminës D.

Të jesh i sëmurë ose të infektohesh shpesh:  Një nga rolet më të rëndësishme të vitaminës D është mbajtja e sistemit imunitar të fortë në mënyrë që të jeni në gjendje të luftoni viruset dhe bakteret që shkaktojnë sëmundje. Nëse sëmureni shpesh, veçanërisht me ftohje ose grip, nivelet e ulëta të vitaminës D janë një faktor kontribues.

Lodhja: Ndjenja e lodhjes mund të ketë shumë shkaqe, dhe mungesa e vitaminës D mund të jetë një prej tyre. Fatkeqësisht, shpesh anashkalohet si një shkak i mundshëm. Studimet e rasteve kanë treguar se nivelet shumë të ulëta të vitaminës D në gjak mund të shkaktojnë lodhje që mund të ketë një efekt të rëndë negativ në cilësinë e jetës.

Dhimbje kockash:  Vitamina D ndihmon në ruajtjen e shëndetit të kockave. Së pari, përmirëson absorbimin e kalciumit nga trupi. Dhimbja e kockave dhe dhimbja e shpinës mund të jenë shenja të niveleve të pamjaftueshme të vitaminës D në gjak. Një studim në 98 njerëz me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës zbuloi se rritja e ashpërsisë së dhimbjes ishte e lidhur me nivele më të ulëta të vitaminës D.

Ngadalësimi i shërimit të plagëve:  Shërimi i ngadaltë i plagëve pas operacionit ose dëmtimit mund të jetë një shenjë se nivelet e vitaminës D janë shumë të ulëta. Në fakt studimet sugjerojnë që vitamina rrit prodhimin e komponimeve që janë vendimtare për formimin e lëkurës së re si pjesë e procesit të shërimit të plagëve. Një rishikim i katër studimeve zbuloi se mungesa e vitaminës D kompromentoi disa aspekte të shërimit tek njerëzit që kishin kirurgji dentare (25Trust Source).

Rënia e flokëve:  Humbja e flokëve shpesh i atribuohet stresit, i cili sigurisht është një shkak i zakonshëm. Sidoqoftë, kur humbja e flokëve është e rëndë, mund të jetë rezultat i një sëmundjeje ose mungesë ushqyese. Humbja e flokëve tek gratë është lidhur me nivele të ulëta të vitaminës D, megjithëse ka shumë pak kërkime për këtë deri më sot. /health.com

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here