Respektimi i një diete të shëndetshme në të 50-at dhe 60-at mund t’ju japë një shans të mirë për të ulur rrezikun e demencës, ka sugjeruar një studim i ri.
Hulumtimet kanë sugjeruar prej kohësh se një dietë me peshk, bishtajore dhe perime dhe pak ushqime me sheqer mund të vonojnë zhvillimin e gjendjes deri në 25 për qind.
Tani, shkencëtarët britanikë kanë zbuluar se ndjekja e një programi të të ushqyerit shëndetshëm midis moshës 48 dhe 70 vjeç përmirëson zonat e aktivitetit të trurit, që zakonisht fillojnë rënien përpara një dieagnoze.
Ekspertët nga Universiteti i Oksfordit zbuluan gjithashtu se dietat me më pak yndyrë rreth në këtë fazë të jetës ndihmonin në një memorie më të mirë dhe të menduarit më fleksibël.
Studiuesit, të cilët i etiketuan gjetjet ‘të rëndësishme’, i kërkuan publikut që të merrte në konsideratë ‘strategjitë për të përmirësuar’ dietën e tyre në mënyrë që të ruanin strukturën e trurit dhe të reduktonin rrezikun e demencës.
Duke shkruar në revistën JAMA Netëork Open, studiuesit thanë: “Ndryshimi global drejt zakoneve të pashëndetshme shoqërohet me një rritje të prevalencës së diabetit , sëmundjeve kardiovaskulare dhe obezitetit, të cilat të gjithë janë faktorë rreziku. Është e rëndësishme të merren parasysh implikimet e dietës së shëndetshme kundër obezitetit, për kujtesën dhe rajonet e trurit, siç është hipokampusi.”
Sëmundja e Alzheimerit është forma më e zakonshme e demencës. Mendohet se shkaktohet nga grumbullimi i amiloidit dhe tau-së në tru, të cilat grumbullohen së bashku dhe e bëjnë më të vështirë për trurin të funksionojë siç duhet. Përfundimisht, truri lufton për të përballuar këtë dëm dhe shfaqen simptoma të demencës.
Problemet e kujtesës, vështirësitë e të menduarit dhe arsyetimit, problemet e gjuhës janë simptoma të zakonshme të hershme të gjendjes, të cilat më pas përkeqësohen me kalimin e kohës./shendeti.com.al