Kryefaqja Lifestyle Si të ndaloni lemzën?

Si të ndaloni lemzën?

0
Shpërndaje

Lemza (singultus) zakonisht është e padëmshme dhe zgjat për një kohë të shkurtër. Ka pak prova për rolin e dobishëm të lemzës.

Studimet raportojnë se lemza mund të ndodhë edhe kur foshnja është në mitër. Lemza gjatë mitrës (në barkun e nënës) mund të ndihmojë në ushtrimin e muskujve të përdorur për frymëmarrje.

Lëvizjet e vazhdueshme (që zgjasin më shumë se disa ditë) ose të vështira (që zgjasin me muaj) mund të sugjerojnë disa gjendje nga shkaqe baze dhe, për rrjedhojë, duhet të diskutohen me një mjek.

Të tilla lemza të zgjatura mund të çojnë në disa efekte të këqija si:

 • Gjumi i shqetësuar
 • Vështirësi për të ngrënë dhe pirë
 • Dhimbje
 • Lodhje
 • Vështirësi në të folur
 • Faringjit (dhimbje fyti)
 • Stresi, ankthi ose humor i shqetësuar
 • Sinkopa konvulsive (të fikët)

Në përgjithësi, lemza zgjat nga disa sekonda deri në minuta.

Foshnjat ose foshnjat deri në 12 muaj kanë lemzë mjaft shpesh, gjë që mund të menaxhohet duke i ushqyer ato.

Foshnjave mbi gjashtë muaj mund t’u jepet pak ujë. Për foshnjat që pinë qumësht me biberon, sigurohuni që thithka të mos ketë flluskë ajri. Foshnjat që ushqehen me gji duhet të jenë të lidhura siç duhet gjatë ushqyerjes.

Mbajtja e foshnjës në këmbë për 15 deri në 20 minuta pas ushqyerjes dhe fërkimi i shpinës së tij mund të ndihmojë në lehtësimin dhe parandalimin e lemzës. Nëse lemza tek foshnjat nuk largohet ose shoqërohet me shenja të tjera (si refuzimi për të ushqyer, harkimi i shpinës ose të qarat e pangushëlluara), konsultohuni me mjekun pediatër.

Për fëmijët më të rritur, adoleshentët dhe të rriturit, periudhat e shkurtra të lemzës ose ato që zgjasin më pak se 48 orë mund të menaxhohen në shtëpi nga:

 • Mbajtja e frymëmarrjes për disa sekonda (5 deri në 10 sekonda)
 • Frymë në një qese letre për ca kohë
 • Pini pak ujë të ftohtë ose bëni gargarë
 • Kryerja e manovrës Valsalva (provoni të merrni frymë me forcë përmes gojës duke e mbajtur gojën të mbyllur dhe hundën të shtrënguar)
 • Duke ngrënë pak limon
 • Duke tërhequr gjuhën

Bërja e manovrës nga gju në gjoks; uluni rehat dhe përpiquni të ngjeshni gjoksin duke u përkulur përpara ose duke tërhequr gjunjët drejt gjoksit (qëndroni në këtë pozicion për 30 sekonda deri në një minutë)

Nëse nuk lehtësohet lemza brenda tre orëve ose përkeqësohet me kalimin e kohës, kontaktoni mjekun tuaj. Kontaktoni menjëherë mjekun tuaj nëse lemza po ju shkakton simptoma të rënda si dhimbje të padurueshme ose gulçim.

Mjeku do të përcaktojë shkakun themelor të lemzës dhe do të japë medikamente të përshtatshme (të tilla si antacidet për refluksin e acidit) ose do të kryejë procedurat e nevojshme (siç është heqja e trupit të huaj nga veshi). Përveç trajtimit të gjendjes së përgjithshme, ata mund të përshkruajnë medikamente që ndihmojnë në ndalimin e lemzës (të tilla si baclofen, metoclopramide, klorpromazine dhe gabapentin).

Disa njerëz kanë raportuar përfitime nga hipnoterapia ose akupunktura. Lemza që nuk largohet mund të trajtohet me procedura kirurgjikale (siç është bllokimi i nervit frenik).

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here