Kryefaqja Dieta Si të shmangni fryrjen e barkut?

Si të shmangni fryrjen e barkut?

0
Shpërndaje

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Kjo gjë ndodh shpesh, sidomos pas një ushqimi të bollshëm e ju krijon jo vetëm një ndjenjë diskomforti por edhe një pamje jo te këndshme për të tjerët, po të jeni në plazh në buzë të detit. Disa masa që duhen marrë për të evituar pikërisht fryrjen e barkut janë si më poshtë:

Evitoni ushqimet e kripura

Forma më e zakonshme e mbajtjes së lëngjeve në organizëm është ajo që ndodh për shkak të një diete me përmbajtje të lartë të kripës. Përgjegjës për këtë veprim të kripës është përbërësi kryesor i tij, natriumi. Natriumi është një mikronutrient që luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e presionit të gjakut dhe ekuilibrit të lëngjeve të trupit. Megjithëse një sasi e vogël e natriumit është e mjaftueshme për të arritur cilësimet e mësipërme, konsumimi i tepërt i natriumit çon në aktivizimin e mekanizmave që shkaktojnë mbajtjen e lëngjeve.

Pas një vakt me shumë kripë, mund të vëreni se përveç zonës së barkut, gishtërinjtë ose këmbët gjithashtu fryhen. Prandaj është e këshillueshme që të shmangni kripën që përmbahet në shumë ushqime të shijshme, të paketuara, si dhe ne fast food.

Mos harroni të hidratoheni

Uji është thelbësor për funksionimin e duhur të trupit, ndërsa në të njëjtën kohë ai natyrisht detoksifikon trupin dhe zvogëlon oreksin tonë për ushqim. Është mirë që gjithmonë të keni pranë një shishe me ujë dhe të pini para se të arrini në pikën e etjes.

Mund të konsumoni edhe pije detoks të bërë në shtëpi. Do t’ju duhet 6 gota ujë, 3 paketa çaj jeshil, 3 gota me lëng shege dhe lëngu i një gjysmë limoni. Për ta bërë pijen, vloni ujet dhe shtoni qeskat e çajit jeshil. Lërini paketat për pak minuta të zhytura dhe më pas hiqini. Shtoni shegën dhe lëngun e limonit dhe përzieni. Mund ta shijoni pijen të nxehtë ose të ftohtë, ndërsa ruhet në frigorifer deri në tre ditë.

Përtypni mirë ushqimin

Kur përtypni mirë ushqimin, ju ndihmon të tretni më mirë. Pështyma ka enzima që lubrifikojnë dhe fillojnë të tretin atë që ju hani, si dhe lejojnë që receptorët e shijes të “analizojnë” vaktin. Nga ana tjetër, kur gëlltisni shpejt ushqimin, nuk keni kohë ta bluani siç duhet, duke e bërë më të vështirë tretjen.

Ushqimi i shumtë gjatë një vakti ose ngrënia shumë e shpejtë mund të shkaktojë fryrje. Nëse zakonisht prisni shumë orë midis vakteve dhe hani kur keni uri, ka të ngjarë të hani shumë dhe shumë shpejt. Konsumimi i një sasie të madhe të ushqimit bën që barku të fryhet, sepse ushqimi i tepërt nuk mund të tretet si duhet dhe shpejt nga organizmi. Prandaj, është mirë që të keni vakte të vogla dhe të shpeshta. Në këtë mënyrë, ju nuk do të përfundoni në overeating (mbiushqyerje) dhe ju do t’i jepni trupit tuaj kohë të mjaftueshme për të tretur ushqimin.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here