Kryefaqja Shendeti a-z A Alopecia areata: Shkaqet dhe trajtimi i sëmundjes autoimune të humbjes së flokëve

Alopecia areata: Shkaqet dhe trajtimi i sëmundjes autoimune të humbjes së flokëve

0
Shpërndaje

Alopecia areata është një çrregullim i zakonshëm autoimun që shpesh rezulton në humbje të paparashikueshme të flokëve.

Në shumicën e rasteve, flokët bien në copa të vogla rreth kokës. Mund të ketë vetëm disa njolla, por alopecia areata mund të prekë edhe zona të tjera të kokës.

Nëse ka një humbje të plotë të flokëve në lëkurën e kokës, mjekët diagnostikojnë alopecia totalis. Nëse ka rënie të flokëve në të gjithë trupin, gjendja quhet alopecia universalis.

Alopecia mund të prekë këdo, pavarësisht nga mosha, gjinia ose raca, megjithëse shumica e rasteve zhvillohen para moshës 30 vjeçare.

Shkaqet

Shkaqet e kësaj gjendje lidhen me qelizat e sistemit imunitar të quajtura qeliza të bardha të gjakut që sulmojnë qelizat në gjëndrat e flokëve. Folikulat e prekura të flokëve bëhen të vogla dhe ngadalësojnë në mënyrë drastike prodhimin e flokëve.

Nuk është e qartë se çfarë e shkakton alopecia areata. Shkencëtarët dyshojnë se disa gjene mund të punojnë së bashku për të rritur mundësinë e sëmundjes. Kjo e bën shumë të vështirë që fëmija juaj të trashëgojë të gjitha gjenet e nevojshme për ta vënë atë në rrezik për alopecia areata.

Edhe nëse keni të gjitha gjenet e nevojshme, është e mundur që nuk do të merrni alopecia areata. Shkaktari gjithashtu mund të jetë një virus ose diçka tjetër në mjedisin tuaj.

Trajtimi

Aktualisht nuk ka një kurë për alopecia areata, megjithëse ka disa forma trajtimi që mund të sugjerohen nga mjekët për të ndihmuar në ri-rritje të shpejtë të flokëve.

Forma më e zakonshme e trajtimit të alopecisë areata është përdorimi i ilaçeve anti-inflamatore.

Disa këshilla për njerëzit e prekur nga alopecia areata janë:

Përdorni krem ​​kundër diellit nëse ekspozoheni në diell.

Mbani syze mbrojtëse për të mbrojtur sytë nga dielli.

Përdorni kapele dhe shalle për të mbrojtur kokën nga dielli ose për ta mbajtur atë të ngrohtë.

Përdorni pomadë brenda hundës për të mbajtur membranat me lagështi dhe për të mbrojtur kundër organizmave që zakonisht bllokohen nga qimet e hundës.

Alopecia areata nuk i sëmur drejtpërdrejtë njerëzit dhe as nuk është ngjitëse. Sidoqoftë, mund të jetë e vështirë të përshtatesh emocionalisht. Për shumë njerëz, alopecia areata është një sëmundje traumatike që kërkon trajtim që trajton aspektin emocional të rënies së flokëve./ Medical News Today

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here