Kryefaqja Shendeti a-z S Ja problemet në shikim që janë të lidhura me sklerozën multiple

Ja problemet në shikim që janë të lidhura me sklerozën multiple

0
Shpërndaje

Problemet e shikimit janë mjaft të zakonshme për njerëzit me sklerozën multiple. Simptomat zakonisht rëndojnë situatën, por ju mund të flisni me mjekun tuaj për trajtimet për të mbrojtur shikimin tuaj dhe çfarë duhet të bëni nëse filloni të keni probleme me shikimin.

Problemet e shikimit të lidhura me sklerozën e shumëfishtë:

Humbja e shikimit

Kjo ndodh kur nervi optik që lidh syrin me trurin inflamohet. Quhet neuriti optik. Rreth gjysma e njerëzve me sklerozë multiple do ta kenë këtë gjendje të paktën një herë. Shpesh është shenja e parë që dikush ka sëmundjen. Por kushte të tjera mund të shkaktojnë neurit optik, kështu që nuk do të thotë gjithmonë që një person ka ose do të sëmuret me sklerozë multiple.

Simptomat e neuritit optik zakonisht shfaqen papritur. Ato përfshijnë:

Shikim i turbullt;

Probleme me shikimin, vështirësi në shikim;

Verbëri në njërin sy për një kohë të shkurtër;

Dhimbje me lëvizjen e syve;

Është e rrallë që kjo gjendje të shfaqet në të dy sytë menjëherë. Humbja e shikimit ka tendencë të përkeqësohet për disa ditë përpara se të përmirësohet. Inflamacioni mund të zgjasë diku nga 4 deri në 12 javë.

Nëse filloni të keni ndonjë simptomë, njoftoni mjekun tuaj. Steroidet IV zakonisht përdoren për të trajtuar episodin e parë të neuritit optik, por studimet sugjerojnë se përdorimi i steroideve orale me dozë të ulët mund të rrisë mundësinë e një përsëritjeje. Edhe pse simptomat mund të jenë shqetësuese, trajtimi më i mirë mund të jetë mungesa e trajtimit.

Diplopia  (shikimi i dyfishtë)

Kjo ndodh kur muskujt që kontrollojnë lëvizjen e syve nuk janë të koordinuar sepse një ose më shumë prej tyre nuk funksionojnë siç duhet. Në sklerozën multiple, problemi shfaqet në pjesën e trurit që kontrollon nervat që shkojnë te këta muskuj. Mund të jetë më keq kur jeni të lodhur ose kur i lodhni sytë, prandaj përpiquni t’i pushoni gjatë gjithë ditës.

Lëvizjet e pakontrolluara të syve

Njerëzit me sklerozën e shumëfishtë mund të zhvillojnë lëvizje të vogla, të shpejta dhe të përsëritura të syve. Ata mund të humbasin kontrollin se si i lëvizin sytë lart e poshtë ose nga njëra anë në tjetrën (ndonjëherë përshkruhet si kukurë). Problemi quhet nistagmus. Mund të jetë e lehtë ose mund të jetë mjaft e rëndë për të mbajtur dikë që të mos shohë mirë. Disa ilaçe dhe prizma speciale të syzeve mund të lehtësojnë gjendjen dhe të përmirësojnë shikimin./ WebMD

 

 

 

 

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here