Kryefaqja Gjeni mjekun tuaj Nefrologji Si parandalohen gurët në veshka?

Si parandalohen gurët në veshka?

0
Shpërndaje
Dr.Alket Koroshi
(Mjek nefrolog)

Sëmundja e gurëve në veshka është e shpeshtë në vendet me të ardhura të larta, dhe në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, prevalenca arrin deri në 10%. Përveç kësaj, ajo tregon shkallë të lartë të përsëritjeve. Si rrjedhojë, parandalimi parësor dhe dytësor i sëmundjes së gurëve në veshka është një detyrë e rëndësishme. Qasja mjekësore ndaj sëmundjes së gurëve në veshka synohet kryesisht për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes së gurëve . Ai përbëhet nga ndërhyrje farmakologjike dhe dietike, por shpesh zbatohet mjekësia plotësuese dhe alternative (CAM).

Dihet se obeziteti dhe sindroma metabolike janë të lidhura me formimin e gurëve urinar, por nuk ka dëshmi të ngjashme për marrjen totale të energjisë dhe rrezikun e nefrolitiazës. Prandaj, formuesit e gurëve në veshka duhet të modulojnë marrjen e tyre të energjisë në mënyrë që të parandalojnë ose korrigjojnë mbipeshën ose obezitetin, por është përbërja e dietës ajo që mund të modulojë rrezikun e formimit të gurëve. Gjegjësisht, dietat e pasura me fruta dhe perime tregojnë një lidhje të kundërt me rrezikun e formimit të gurëve të rinj, sepse ato furnizojnë një ngarkesë alkali që kundërshton gjenerimin neto të acidit . Modelet dietike të shëndetshme, të tilla si përqasjet dietike për të ndaluar hipertensionin (DASH) ose dieta mesdhetare, të cilat janë të pasura me ushqime bimore, por jo me kripë, shoqërohen me një prevalencë më të ulët të formimit të gurëve në veshka krahasuar me dietën perëndimore.

Në fakt, reduktimet në marrjen e natriumit kontribuojnë në një rrezik të reduktuar të formimit të gurëve në veshka, kryesisht për shkak të efektit të uljes së kalciumit në urinë. Marrja e lartë e proteinave shtazore mund të rrisë rrezikun e gurëve në veshka për shkak të rritjes së shoqëruar të kalciumit urinar dhe reduktimit të citratit urinar. Për sa i përket proteinave të mishit, proteinat e qumështit shoqërohen me sekretim më të lartë të kalciumit, por edhe rritje të sekretimit të citrateve, dhe me sekretim më të ulët të oksalatit dhe acidit urik në urinë. Një marrje e lartë e karbohidrateve të thjeshta mund të rrisë kalciumin urinar, ndërsa ndryshimet në përmbajtjen dietike të lipideve nuk shkaktojnë ndryshime të provuara në përbërjen e urinës. Megjithatë, përdorimi i lipideve DHA dhe EPA duket se nxit hiperkalciurinë dhe hiperoksalurinë . Mjeti më i zakonshëm, jofarmakologjik për parandalimin e çdo lloj guri në veshka, pavarësisht nga përbërja, mbetet terapia me lëngje . U zbulua se marrja e lëngjeve lidhet në mënyrë të kundërt me rrezikun e gurëve në veshka, me një rrezik relativ prej 0,71 te meshkujt dhe 0,61-0,68 te femrat .

Një konsum i madh i ujit është efektiv në reduktimin e rrezikut të përsëritjes së gurëve, me kusht që të shkaktojë një vëllim të urinës më të madhe se 2 L në ditë. Zakonisht, rekomandimi i lëngjeve përbëhet nga 30 ml/Kg/ditë. Uji i markës me përmbajtje jo shumë të ulët të kalciumit (d.m.th., 40-60 mg/L) është zgjidhja e preferuar. Nivelet e larta të pijes së sodës së ëmbëlsuar me sheqer, veçanërisht kur përmbajnë fruktozë, u shoqëruan me një prevalencë më të madhe të formimit të gurëve në veshka .

Kështu, ndryshimet në dietë dhe stilin e jetës përfaqësojnë një strategji të rëndësishme për parandalimin e përsëritjes së gurëve në veshka dhe dëmtimeve kardiovaskulare .

Ndryshimet ne diete rekomandohen si më poshtë: ruajtja e volumit urinar mbi 2 L/ditë; kufizoni marrjen e kripës në 6 g/ditë; kufizoni marrjen e proteinave shtazore; preferojnë proteinat nga burimet bimore; mos shmangni qumështin, kosin dhe djathrat e freskët; konsumoni ushqime bimore duke shmangur ushqimet me përmbajtje të lartë oksalate; zvogëloni/mos rrisni masën e yndyrës trupore; kufizoni marrjen e sheqernave të thjeshta, kolesterolit dhe yndyrave të ngopura; preferoni karbohidratet komplekse dhe vajin e ullirit; promovoni aktivitetin e rregullt fizik.

Ndërsa efikasiteti i ndryshimeve dietike është efektiv në reduktimin e rrezikut litogjenik dhe konfirmohet nga studimet epidemiologjike dhe fizio-patologjike, dihet pak për efikasitetin dhe përbërjen e produkteve CAM të disponueshme në treg.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here