Kryefaqja Shendeti a-z L Çfarë janë lipomat dhe cilat janë simptomat e shfaqjes?

Çfarë janë lipomat dhe cilat janë simptomat e shfaqjes?

0
Shpërndaje

Lipoma është një gungë yndyrore me rritje të ngadaltë, e cila më së shpeshti ndodhet midis lëkurës dhe shtresës së poshtme të muskujve. Një lipomë, e cila ndihet si si një masë e butë në pjesë të caktuara të trupit dhe lëviz lehtësisht me presion të lehtë të gishtit. Lipomat zakonisht zbulohen në moshën e mesme.

Disa njerëz kanë më shumë se një lipomë.

Lipoma nuk është kancer dhe përgjithësisht është e padëmshme. Trajtimi nevojitet nëse lipoma ju bezdis, ju dhemb ose vijon të rritet.

Simptomat

Lipomat mund të shfaqen kudo në trup. Zakonisht ato janë:

E vendosur vetëm nën lëkurë. Ato zakonisht shfaqen në qafë, shpatulla, shpinë, bark, krahë dhe kofshë.

E butë në prekje. Lipomat gjithashtu lëvizin lehtësisht me presion të lehtë të gishtit.

Në përgjithësi janë të vogla. Lipomat janë zakonisht më pak se 2 inç (5 centimetra) në diametër, por ato mund të rriten.

Ndonjëherë të dhimbshme. Lipomat mund të jenë të dhimbshme nëse rriten dhe shtypin nervat e afërt ose nëse përmbajnë shumë enë gjaku.

Shkaqet

Shkaku i lipomave nuk është kuptuar plotësisht. Ata priren të drejtohen në familje, kështu që faktorët gjenetikë ka të ngjarë të luajnë një rol në zhvillimin e tyre.

Faktorët e rrezikut

Disa faktorë mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të një lipome, duke përfshirë:

Moha: (nga 40 deri në 60 vjeç) Edhe pse lipomat mund të shfaqen në çdo moshë, ato janë më të zakonshme në këtë grupmoshë.

Gjenetika. Kanë tendencë të trashëgohen në familje./ Mayo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here