Kryefaqja Shendeti a-z G Era e keqe e gojës, simptomat dhe nga shkaktohet?

Era e keqe e gojës, simptomat dhe nga shkaktohet?

0
Shpërndaje

Era e keqe e gojës, e quajtur edhe halitosis  mund te shkaktohet nga nje higjene e keqe e gojes ashtu sikurse dhe nga patologji te tjera qe prekin shendetin tuaj.

Nuk është çudi që raftet e dyqaneve janë të mbushura me çamçakëz, mente dhe produkte të tjera për të luftuar erën e keqe të gojës. Por shumë nga këto produkte janë vetëm masa të përkohshme, sepse ato nuk adresojnë shkakun e problemit.

Disa ushqime, gjendje shëndetësore dhe zakone janë ndër shkaqet e erës së keqe të gojës. Në shumë raste, ju mund të përmirësoni erën e keqe të gojës me higjienën e duhur të dhëmbëve. Nëse teknikat e thjeshta të vetë-kujdesit nuk e zgjidhin problemin, vizitoni dentistin ose mjekun tuaj për t’u siguruar që një gjendje më serioze nuk po shkakton erën tuaj të keqe.

Simptomat

Erërat e këqija të erës së gojës ndryshojnë, në varësi të burimit ose shkakut themelor. Disa njerëz shqetësohen shumë për frymëmarrjen e tyre edhe pse kanë pak ose aspak erë goje, ndërsa të tjerë kanë erë të keqe dhe nuk e dinë këtë. Ndaj, nëse keni erë të keqe, rishikoni zakonet tuaja të higjienës orale. Provoni të bëni ndryshime në stilin e jetës, si larja e dhëmbëve dhe gjuhës pas ngrënies, përdorimi i fillit dentar dhe pirja e shumë ujë.

Nëse era juaj e keqe vazhdon pas ndryshimeve të tilla, vizitoni dentistin tuaj. Nëse dentisti juaj dyshon se një gjendje më serioze po shkakton erën tuaj të keqe, ai ose ajo mund t’ju referojë te një mjek për të gjetur shkakun e erës.

Shkaqet

Shumica e erës së keqe të gojës fillon në gojën tuaj dhe ka shumë shkaqe të mundshme. Ato përfshijnë:

Ushqimi. Zbërthimi i grimcave të ushqimit brenda dhe rreth dhëmbëve tuaj mund të rrisë bakteret dhe të shkaktojë një erë të keqe. Ngrënia e disa ushqimeve, si qepa, hudhra dhe erëzat, gjithashtu mund të shkaktojnë erë të keqe. Pasi t’i tresni këto ushqime, ato hyjnë në gjakun tuaj, barten në mushkëri dhe ndikojnë në frymëmarrjen tuaj.

Produktet e duhanit. Pirja e duhanit shkakton erën e vet të pakëndshme të gojës. Duhanpirësit dhe përdoruesit e duhanit nga goja kanë gjithashtu më shumë gjasa të kenë sëmundje të mishrave të dhëmbëve, një burim tjetër i erës së keqe.

Higjiena e dobët e dhëmbëve. Nëse nuk lani me furçë dhe fill me fill çdo ditë, grimcat e ushqimit mbeten në gojën tuaj, duke shkaktuar erë të keqe. Një shtresë e pangjyrë, ngjitëse e baktereve (pllakë) formohet në dhëmbët tuaj. Nëse nuk pastrohet, pllaka mund të irritojë mishrat e dhëmbëve dhe përfundimisht të formojë xhepa të mbushur me pllaka midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve (periodontit). Gjuha juaj gjithashtu mund të bllokojë bakteret që prodhojnë erëra. Protezat që nuk pastrohen rregullisht ose nuk përshtaten siç duhet mund të përmbajnë baktere dhe grimca ushqimore që shkaktojnë erë.

Goje e thatë. Pështyma ndihmon në pastrimin e gojës, duke hequr grimcat që shkaktojnë aromat e këqija. Një gjendje e quajtur goja e thatë ose xerostomia mund të ndikojë në erën e keqe të gojës sepse prodhimi i pështymës është ulur. Tharja e gojës ndodh natyrshëm gjatë gjumit, duke çuar në “frymëmarrjen e mëngjesit” dhe përkeqësohet nëse flini me gojë hapur. Goja e thatë kronike mund të shkaktohet nga një problem me gjëndrat e pështymës dhe nga disa sëmundje.

Medikamente. Disa medikamente mund të prodhojnë në mënyrë indirekte erë të keqe duke kontribuar në tharjen e gojës. Të tjerat mund të shpërbëhen në trup për të çliruar kimikate që mund të barten në frymën tuaj.

Infeksionet në gojën tuaj. Era e keqe e gojës mund të shkaktohet nga plagët kirurgjikale pas operacionit oral, si heqja e dhëmbëve, ose si pasojë e prishjes së dhëmbëve, sëmundjes së mishrave të dhëmbëve ose plagëve të gojës.

Gjendje të tjera të gojës, hundës dhe fytit. Era e keqe e gojës mund të vijë herë pas here nga gurët e vegjël që formohen në bajame dhe janë të mbuluara me baktere që prodhojnë erë. Infeksionet ose inflamacionet kronike në hundë, sinuse ose fyt, të cilat mund të ndikojnë në pikimin pas hundës, gjithashtu mund të shkaktojnë erë të keqe.

Shkaqe të tjera. Sëmundjet, të tilla si disa lloje kanceri, dhe kushte të tilla si çrregullimet metabolike, mund të shkaktojnë një erë të veçantë të frymëmarrjes si rezultat i kimikateve që ato prodhojnë. Refluksi kronik i acideve të stomakut mund të shoqërohet me erën e keqe të gojës./ WebMD

 

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here