Kryefaqja Shendeti a-z F Gurët e fshikëzës, simptomat dhe parandalimi

Gurët e fshikëzës, simptomat dhe parandalimi

0
Shpërndaje

Gurët e fshikëzës janë kristale të vogla që formohen në urinën tuaj. Ato zhvillohen kur mineralet në urinën e koncentruar kristalizohen dhe formojnë gurë. Kjo ndodh shpesh kur keni probleme me zbrazjen e plotë të fshikëzës.

Gurët e vegjël të fshikëzës mund të kalojnë pa trajtim, por ndonjëherë gurët në fshikëz kanë nevojë për mjekime ose kirurgji. Nëse nuk trajtohen, gurët në fshikëz mund të çojnë në infeksione dhe komplikime të tjera.

Simptomat

Ndonjëherë gurët e fshikëzës – madje edhe kur janë të mëdhenj – nuk shkaktojnë probleme. Por nëse një gur irriton murin e fshikëzës ose bllokon rrjedhjen e urinës, shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut;

Dhimbje gjatë urinimit;

Urinim i shpeshtë;

Vështirësi në urinim ose rrjedhje e ndërprerë e urinës;

Gjak në urine;

Urina e turbullt ose e pazakontë me ngjyrë të errët.

Shkaqet:

Gurët e fshikëzës mund të zhvillohen kur fshikëza juaj nuk zbrazet plotësisht. Kjo bën që urina të bëhet urinë e koncentruar. Urina e koncentruar mund të kristalizohet dhe të formojë gurë.

Disa infeksione mund të çojnë në gurë në fshikëz. Ndonjëherë një gjendje themelore që ndikon në aftësinë e fshikëzës për të mbajtur, ruajtur ose eliminuar urinën mund të rezultojë në formimin e gurëve të fshikëzës. Çdo material i huaj i pranishëm në fshikëz ka tendencë të shkaktojë gurë në fshikëz.

Kushtet më të zakonshme që shkaktojnë gurët në fshikëz përfshijnë:

Zgjerimi i gjëndrës së prostatës. Një prostatë e zmadhuar (hiperplazi beninje e prostatës, ose BPH) mund të shkaktojë gurë në fshikëz tek meshkujt. Një prostatë e zmadhuar mund të pengojë rrjedhjen e urinës, duke parandaluar zbrazjen e plotë të fshikëzës.

Nerva të dëmtuara. Normalisht, nervat bartin mesazhe nga truri juaj në muskujt e fshikëzës tuaj, duke i drejtuar muskujt e fshikëzës tuaj të shtrëngohen ose lirohen. Nëse këto nerva dëmtohen – nga një goditje në tru, dëmtim i shtyllës kurrizore ose probleme të tjera shëndetësore – fshikëza juaj mund të mos zbrazet plotësisht. Kjo njihet si fshikëza neurogjenike.

Shkaqe të tjera të mundshme të gurëve të fshikëzës përfshijnë:

Inflamacion. Inflamacioni i fshikëzës, ndonjëherë i shkaktuar nga infeksionet e traktit urinar ose terapia me rrezatim në legen, mund të çojë në gurë në fshikëz.

Pajisje mjekësore. Kateterët e fshikëzës – tuba të hollë të futur përmes uretrës për të ndihmuar në rrjedhjen e urinës nga fshikëza – mund të shkaktojnë gurë në fshikëz. Po kështu mund të ndodhin edhe objektet që migrojnë aksidentalisht në fshikëzën tuaj, të tilla si një pajisje kontraceptive ose stent urinar. Kristalet minerale, të cilat më vonë bëhen gurë, priren të formohen në sipërfaqet e këtyre pajisjeve.

Gurët në veshka. Gurët që formohen në veshkat tuaja nuk janë të njëjtë me gurët e fshikëzës. Ato zhvillohen në mënyra të ndryshme. Por gurët e vegjël në veshka mund të kalojnë nëpër ureterë në fshikëzën tuaj dhe, nëse nuk largohen, mund të rriten në gurë të fshikëzës.

Faktorët e rrezikut

Meshkujt, veçanërisht ata mbi 50 vjeç, kanë më shumë gjasa të kenë gurë në fshikëz.

Kushtet që mund të rrisin rrezikun e gurëve të fshikëzës përfshijnë:

Një pengesë. Çdo gjendje që bllokon rrjedhjen e urinës nga fshikëza juaj në uretrën – tubi që e çon urinën jashtë trupit tuaj – mund të çojë në formimin e gurëve të fshikëzës. Ka një sërë shkaqesh, por më i zakonshmi është zmadhimi i prostatës.

Dëmtimi i nervit. Goditja në tru, lëndimet e shtyllës kurrizore, sëmundja e Parkinsonit, diabeti dhe një sërë problemesh të tjera mund të dëmtojnë nervat që kontrollojnë funksionin e fshikëzës.

Është e mundur që të keni dëmtim nervor dhe një gjendje që shkakton pengim të daljes së fshikëzës. Mbajtja e këtyre së bashku rrit më tej rrezikun e gurëve.

Komplikimet

Gurët e fshikëzës që nuk kalojnë – edhe ata që nuk shkaktojnë simptoma – mund të çojnë në komplikime, të tilla si:

Probleme kronike të fshikëzës. Gurët e patrajtuar të fshikëzës mund të shkaktojnë vështirësi urinare afatgjata, si dhimbje ose urinim të shpeshtë. Gurët e fshikëzës gjithashtu mund të vendosen në vrimën ku urina del nga fshikëza në uretër dhe bllokon rrjedhën e urinës.

Infeksionet e traktit urinar. Infeksionet e përsëritura bakteriale në traktin tuaj urinar mund të shkaktohen nga gurët e fshikëzës.

Parandalimi

Gurët e fshikëzës zakonisht shkaktohen nga një gjendje themelore që është e vështirë të parandalohet, por ju mund të ulni shanset për gurë në fshikëz duke ndjekur këto këshilla:

Tregojini mjekut tuaj për simptoma të pazakonta urinare. Diagnoza e hershme dhe trajtimi i një prostate të zmadhuar ose një gjendje tjetër urologjike mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të gurëve të fshikëzës.

Pini shumë lëngje. Pirja e më shumë lëngjeve, veçanërisht ujit, mund të ndihmojë në parandalimin e gurëve të fshikëzës, sepse lëngjet hollojnë përqendrimin e mineraleve në fshikëzën tuaj. Sa ujë duhet të pini varet nga mosha, madhësia, shëndeti dhe niveli i aktivitetit tuaj. Pyesni mjekun tuaj se cila është sasia e duhur e lëngjeve për ju./ Mayo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here