Kryefaqja Shendeti a-z D Mendimet negative, ndikimet në tru dhe në zhvillimin e demencës

Mendimet negative, ndikimet në tru dhe në zhvillimin e demencës

0
Shpërndaje

Studiuesit kanë dalë në përfundimin se të menduarit negativ në mënyrë të vazhdueshme mund të rrisë rrezikun për zhvillimin e demencës.

Ata vunë në dukje në një studim të fundit, se pjesëmarrësit që shfaqën mendime negative të përsëritura kishin më shumë rënie njohëse dhe probleme me kujtesën.

Ata gjithashtu kishin nivele më të larta të proteinave tau dhe depozitave amiloide, të cilat të dyja janë të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit.

Ekspertët thonë se ndërgjegjja dhe teknikat e tjera mund të ndihmojnë në reduktimin e modeleve të të menduarit negativ deh se të menduarit në mënyrë më pozitive ka një rëndësi të madhe për shëndetin mendor në veçanti.

Në një studim të ri, në Kolegjin Universitar të Londrës përforcoi dhe një herë faktin se mendimet negative lidhen me rënien njohëse, një numër më të lartë të depozitave të dëmshme të proteinave në tru dhe rrjedhimisht një rrezik më të madh të demencës.

“Depresioni dhe ankthi në mes të jetës dhe në moshën e vjetër dihen tashmë si faktorë rreziku për probleme të theksuara të shëndetit mendor. Këtu, ne zbuluam se disa modele të të menduarit të implikuar në depresion dhe ankth mund të jenë një arsye themelore pse njerëzit me këto çrregullime kanë më shumë gjasa të zhvillojnë demencë, ” thotë Natalie L. Marchant, autore kryesore e hulumtimit dhe një studiuese e lartë në Universitet. College London.

Si të jemi më pozitiv

Studiuesit aktualisht janë duke ndërmarrë një projekt për të parë nëse ndërhyrjet si trajnimi i ndërgjegjes, meditimi dhe terapia e synuar e bisedës mund të ndihmojnë në reduktimin e të menduarit negativ të përsëritur.

Studiuesit argumentojnë se për ata që përjetojnë të menduarit negativ të përsëritur si pjesë e një forme të rëndë ankthi ose depresioni, mund të jetë e vështirë që sëmundja të kurohet pa ilaçe, siç janë ilaçet kundër depresionit.

Megjithatë, është e mundur që të tjerët të përdorin teknika të ndërgjegjes për të parandaluar mendimet negative.

Vetëdija është një praktikë e përqendrimit, ndërgjegjësimit dhe pranimit pa gjykim të mendimeve të dikujt. Ka prova të qarta që mbështesin aftësinë e ndërgjegjes për të reduktuar mendimet negative sipas ekspertëve të studimit.

Ushtrime të tilla nuk janë domosdoshmërisht të dizajnuara për të eliminuar plotësisht mendimet negative.

Dr. Jacob Hall, një neurolog në Stanford Health Care në Kaliforni, thotë se disa mendime negative janë një pjesë normale e jetës.

“Të gjitha këto tipare shtrihen në një spektër dhe një farë mase të të menduarit negativ është një pjesë normale e përvojës njerëzore,” tha ai për Healthline.

Por ai vëren se një mentalitet pozitiv mund të ketë shumë përfitime.

“Sigurisht, modelet më të shëndetshme të të menduarit çojnë në një cilësi më të lartë të jetës. Reduktimi i të menduarit negativ të përsëritur, depresioni, ankthi e kështu me radhë, mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e një sërë problemesh shëndetësore, përfshirë sëmundjen e skizofrenisë.”, tha ai.

Burimi: Healthline

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here