Kryefaqja Box 5 Nëse keni gulçim, ndjesi shpimi gjilpërash, rrahje të shpeshta zemre, lëkurë të...

Nëse keni gulçim, ndjesi shpimi gjilpërash, rrahje të shpeshta zemre, lëkurë të zbehtë etj, do të thotë se trupi juaj ka këtë problem (madhor)

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip për gazetën “Shëndet+”: Daniela Bardhi

Edhe pse mungesat e vitaminave dhe mineraleve në trup janë të zakonshme në trup, ju duhet të njiheni me simptomat e para paralajmëruese që tregojnë për këto mangësi sepse vitaminat dhe mineralet janë shumë të rëndësishme për funksionimin siç duhet të trupit.

Në këtë postim do t’ju tregojmë për rëndësinë e vitaminës B12 në trup. Por para se ta bëjmë këtë, njihuni me simptomat kryesore që sjell mungesa e kësaj vitamine:

 • vitamina B12Lodhje e vazhdueshme dhe probleme me dritën
 • Gulçim dhe rrahje të shpeshta të zemrës
 • Përqëndrim i dobët dhe probleme me kujtesën
 • Ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gjymtyrë
 • Probleme me koordinimin dhe ekuilibrin e trupit
 • Lëkurë e zbehtë
 • Ndryshime të ngjyrës së gjuhës
 • Gjakderdhje nga mishërat e dhëmbëve
 • Probleme me stomakun
 • Humbje peshe në mënyrë të pakontrollueshme
 • Halucinacione, depresion, nervozizëm

Nëse vëreni 2 ose më shumë simptoma që përmendëm më sipër, atëherë ju keni mungesë të vitaminës B12 në trup dhe duhet ta merrni menjëherë përmes ushqimeve apo tabletave shtesë.

Rëndësia e vitaminës B12:

Vitamina B12 është e domosdoshme për qelizat e gjakut dhe nervat. Kjo vitaminë merr pjesë në krijimin e materialit gjenetik në qeliza. Nivelet optimale të vitaminës B12 mbrojnë kundër anemisë megaloblastike. Kjo lloj anemie ju bën të ndiheni më të dobët e të lodhur. Eventualisht, vitamina B12 absorbohet në trup. Njerëzit e diagnostikuar me anemi, tregon se trupi i tyre nuk mund të thithi vitaminën B12.

Burimet më të mira ushqimore të vitaminës B12:

Vitamina B12 gjendet në produktet e kafshëve si për shembull në shpëretkën apo mëlçinë e viçit, tek veza, mishi, peshku, qumështi dhe nënproduktet e tij. Zakonisht njerëzit që kanë mungesë të kësaj vitamine në trup do të thotë se trupi i tyre nuk mund ta absorbojë përmes ushqimeve, prandaj është e rëndësishme që të konsultoheni me mjekun dhe ta merrni atë në formë tabletash që treten në ujë pasi ato nuk janë toksike.

Simptomat dhe sëmunjet që shfaq mangësia e madhe e vitaminës B12:

 • Anemi me volum të lartë korpuskular
 • Probleme me sëmundje të ndryshme neurologjike
 • Sëmundja Alzheimer dhe dementia
 • Skizofreni dhe çrregullim bipolar
 • Sëmundje të stomakut
 • Çrregullime autoimune
 • Çrregullime kardiovaskulare etj.

Njerëzit që kanë mungesë të theksuar të vitaminës B12 janë autikët, pacientët që vuajnë nga sëmundjet kadriovaskulare dhe neurologjike, njerëzit që përdorin drogëra të ndryshme etj./

Burimi: Majo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here