Kryefaqja Shendeti a-z Thonjtë dhe shëndeti: Çfarë tregon ngjyra e tyre?

Thonjtë dhe shëndeti: Çfarë tregon ngjyra e tyre?

0
Shpërndaje

A e dini se thonjtë tuaj mund të zbulojnë të dhëna për shëndetin tuaj të përgjithshëm?

Ky artikull ju vjen në ndihmë për të zbuluar më tepër rreth shëndetit tuaj.

Thonjtë e zbehtë: Thonjtë shumë të zbehtë ndonjëherë mund të jenë shenjë e një sëmundjeje serioze, si përshembull:

  • Anemia
  • Dështimi kongjestiv i zemrës
  • Sëmundje të mëlçisë
  • Kequshqyerja

Thonjtë e bardhë: Nëse thonjtë janë kryesisht të bardhë, kjo mund të tregojë probleme të mëlçisë, siç është hepatiti.

 

Thonjtë e verdhë: Një nga shkaqet më të zakonshme të thonjve të verdhë është një infeksion mykotik. Ndërsa infeksioni përkeqësohet, shtrati i thonjve mund të tërhiqet dhe thonjtë mund të trashen dhe të dobësohen. Në raste të rralla, thonjtë e verdhë mund të tregojnë një gjendje më serioze si sëmundje të rënda të tiroides, sëmundje të mushkërive, diabeti.

 

Thonjtë me nuancë blu: Thonjtë me një nuancë të kaltërt mund të nënkuptojnë se trupi nuk po merr mjaftueshëm oksigjen. Kjo mund të tregojë një problem të mushkërive, siç është emfizema apo dhe sëmundje që lidhen me zemrën.

Thonjtë e valëzuar: Nëse sipërfaqja e thonjve është e valëzuar ose me gropa, kjo mund të jetë një shenjë e hershme e psoriasis ose artritit inflamator. Çngjyrosja e thoit është e zakonshme; lëkura nën gozhdë mund të duket e kuqe-kafe.

Thonjtë e çarë : Thonjtë e thatë dhe të brishtë që shpesh çahen janë të lidhura me sëmundjen e tiroides. Plasaritja ose ndarja e kombinuar me një nuancë të verdhë ka më shumë gjasa për shkak të një infeksioni mykotik.

Palosje e thonjve: Nëse lëkura rreth thoit duket e kuqe dhe e fryrë, kjo njihet si inflamacion i palosjes së thonjve. Mund të jetë rezultat i lupusit ose një çrregullimi tjetër të indit lidhës. Infeksioni gjithashtu mund të shkaktojë skuqje dhe inflamacion të palosjes së thonjve.

Linjat e errëta në thua: Vijat e errëta duhet të kontrollohen sa më shpejt të jetë e mundur. Ato ndonjëherë shkaktohen nga melanoma, lloji më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës.

Thonjtë e gërvishtur: Kafshimi i thonjve mund të jetë asgjë më shumë se një zakon i vjetër, por në disa raste është një shenjë e ankthit të vazhdueshëm që mund të përfitojë nga trajtimi. Kafshimi ose kapja e thonjve është lidhur gjithashtu me çrregullimin obsesiv-kompulsiv. Nëse nuk mund të ndaloni, ia vlen të diskutoni me mjekun tuaj.

Burimi: WebMD

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here