Kryefaqja Shendeti a-z Urtikaria kronike, shenjat dhe simptomat e njollave të kuqe në lëkurë

Urtikaria kronike, shenjat dhe simptomat e njollave të kuqe në lëkurë

0
Shpërndaje

Urtikaria (koshere) janë njolla të lëkurës së fryrë, të kuqe, të kruar ose të përflakur si dhe kruarje që vijnë nga një reaksion i lëkurës. Gjendja konsiderohet urtikarie kronike nëse këto njolla shfaqen për më shumë se gjashtë javë dhe përsëriten shpesh gjatë muajve ose viteve. Shpesh, shkaku i urtikarisë kronike nuk është i qartë.

Urtikariet kronike mund të jenë shumë të pakëndshme dhe të pengojnë gjumin dhe aktivitetet e përditshme. Për shumë njerëz dhe ilaçet kundër kruajtjes ofrojnë lehtësim.

Shenjat dhe simptomat e urtikarisë kronike përfshijnë:

Grupe gërvishtjesh të kuqe ose me ngjyrë të lëkurës, të cilat mund të shfaqen kudo në trup;

Kruajtje, e cila mund të jetë e rëndë;

Ënjtje e dhimbshme (angioedema) e buzëve, qepallave dhe brenda fytit;

Një tendencë që shenjat dhe simptomat të shpërthejnë me shkaktarë të tillë si nxehtësia, stërvitja dhe stresi;

Urtikariet afatshkurtra (akute) shfaqen papritur dhe pastrohen brenda disa javësh.

Shkaqet

Gryka që vijnë me urtikariet lindin kur disa qeliza lëshojnë histaminë dhe kimikate të tjera në qarkullimin e gjakut.

Mjekët shpesh nuk mund të identifikojnë arsyen e urtikarisë kronike ose pse urtikaria akute ndonjëherë kthehet në një problem afatgjatë. Reagimi i lëkurës mund të shkaktohet nga:

Medikamente kundër dhimbjeve

Insektet ose parazitët

Infeksioni

Gërvishtje

Nxehtësia apo të ftohtit

Stresi

Drita e diellit

Ushtrimi

Alkooli apo ushqimi

Në disa raste, urtikariet kronike mund të lidhen me një sëmundje specifike, siç është sëmundja e tiroides ose, rrallë, kanceri.

Komplikimet

Urtikariet kronike nuk ju vënë në rrezik të papritur të një reaksioni serioz alergjik (anafilaksi). Por nëse përjetoni urtikarie si pjesë e një reaksioni serioz alergjik, kërkoni kujdes urgjent. Shenjat dhe simptomat e anafilaksisë përfshijnë marramendje, vështirësi në frymëmarrje dhe ënjtje të buzëve, qepallave dhe gjuhës./ Mayo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here