Kryefaqja Shendeti a-z Zemra e zmadhuar, shkaqet, simptomat dhe mënyrat për parandalim

Zemra e zmadhuar, shkaqet, simptomat dhe mënyrat për parandalim

0
Shpërndaje

Një zemër e zmadhuar (kardiomegalia) nuk është një sëmundje, por më tepër një shenjë e një gjendjeje tjetër.

Termi “kardiomegali” i referohet një zemre të zmadhuar që shihet në çdo test imazherie, duke përfshirë një rreze X të gjoksit. Më pas nevojiten analiza të tjera për të diagnostikuar gjendjen që shkakton zmadhimin e zemrës.

Dëmtimi i zemrës dhe disa lloje të sëmundjeve të zemrës mund të shkaktojnë një zemër të zgjeruar. Ndonjëherë stresi afatshkurtër në trup, siç është shtatzënia, mund të bëjë që zemra të bëhet më e madhe. Në varësi të gjendjes, një zemër e zmadhuar mund të jetë e përkohshme ose e përhershme.

Trajtimi për një zemër të zmadhuar mund të përfshijë medikamente, procedura mjekësore ose kirurgji.

Simptomat

Në disa njerëz, një zemër e zmadhuar (kardiomegalia) nuk shkakton shenja ose simptoma. Të tjerët mund të kenë këto shenja dhe simptoma të kardiomegalisë:

Frymëmarrje, veçanërisht kur jeni shtrirë;

Zgjimi pa frymë;

Ritmi i parregullt i zemrës (aritmi);

Ënjtje në bark ose në këmbë.

Kur të konsultoheni me një mjek

Një zemër e zmadhuar mund të jetë më e lehtë për t’u trajtuar kur zbulohet herët. Flisni me mjekun tuaj nëse keni shenja dhe simptoma të një ataku të mundshëm në zemër:

Dhimbje gjoksi;

Siklet në zona të tjera të pjesës së sipërme të trupit, duke përfshirë një ose të dy krahët, shpinën, qafën, nofullën ose stomakun;

Frymëmarrje e rëndë;

Të fikët.

Shkaqet

Një zemër e zmadhuar (kardiomegalia) mund të shkaktohet nga dëmtimi i muskulit të zemrës ose ndonjë gjendje që e bën zemrën të pompojë më fort se zakonisht, duke përfshirë shtatzëninë. Ndonjëherë zemra bëhet më e madhe dhe dobësohet për arsye të panjohura. Kjo gjendje quhet kardiomiopati idiopatike.

Kushtet që lidhen me një zemër të zgjeruar përfshijnë:

Gjendja e zemrës e pranishme në lindje (defekt i lindur i zemrës). Problemet me strukturën dhe funksionin e zemrës mund të bëjnë që muskuli i zemrës të bëhet më i madh dhe i dobët.

Dëme nga një atak në zemër. Dhimbjet dhe dëmtimet e tjera strukturore të zemrës mund ta bëjnë më të vështirë për zemrën që të pompojë mjaftueshëm gjak në trup. Tendosja mund të çojë në ënjtje të zemrës dhe përfundimisht dështim të zemrës.

Sëmundjet e muskujve të zemrës (kardiomiopatia). Kardiomiopatia shpesh e bën zemrën të ngurtë ose të trashë. Mund ta bëjë më të vështirë për zemrën të pompojë gjakun.

Akumulimi i lëngjeve në qeskën rreth zemrës (efuzion perikardial). Një grumbullim i lëngjeve në qeskën që përmban zemrën mund të shkaktojë zmadhimin e zemrës që mund të shihet në një rreze X të gjoksit.

Sëmundja e valvulave të zemrës. Katër valvula në zemër e mbajnë gjakun të rrjedhë në drejtimin e duhur. Sëmundja ose dëmtimi i ndonjërës prej valvulave mund të ndërpresë rrjedhën e gjakut dhe të bëjë që dhomat e zemrës të rriten.

Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni). Nëse keni presion të lartë të gjakut, zemra mund të duhet të pompojë më fort për të shpërndarë gjak në pjesën tjetër të trupit. Tendosje mund të bëjë që muskujt e zemrës të rriten dhe të dobësohen.

Presioni i lartë i gjakut në arteriet në mushkëri (hipertension pulmonar). Zemra duhet të punojë më shumë për të lëvizur gjakun midis mushkërive dhe zemrës. Tendosje mund të çojë në trashje ose zgjerim të anës së djathtë të zemrës.

Numri i ulët i qelizave të kuqe të gjakut (anemi). Në anemi, ka mungesë të qelizave të kuqe të gjakut të shëndetshme për të bartur nivelet e duhura të oksigjenit në indet e trupit. Zemra duhet të pompojë më shumë gjak për të kompensuar mungesën e oksigjenit në gjak.

Çrregullime të tiroides. Si një gjëndër tiroide joaktive (hipotiroidizëm) dhe një gjëndër tiroide tepër aktive (hipertiroidizëm) mund të çojnë në probleme të zemrës, duke përfshirë një zemër të zmadhuar.

Shumë hekur në trup (hemokromatoza). Hekuri mund të grumbullohet në organe të ndryshme, duke përfshirë zemrën. Kjo mund të shkaktojë fryrjen e dhomës së poshtme të majtë të zemrës.

Depozita të pazakonta të proteinave në zemër (amiloidoza kardiake). Kjo sëmundje e rrallë bën që një proteinë e quajtur amiloid të grumbullohet në gjak dhe të ngecë në organet e trupit, duke përfshirë zemrën. Depozitat e proteinave amiloide në zemër shkaktojnë një trashje të pakthyeshme të murit të zemrës. Zemra duhet të punojë më shumë për t’u mbushur me gjak.

Ushtrime aerobike. Në disa atletë, zemra zmadhohet si përgjigje ndaj ushtrimeve të shpeshta dhe të zgjatura. Zakonisht, ky lloj i zemrës së zmadhuar nuk konsiderohet sëmundje dhe nuk ka nevojë për trajtim.

Yndyra rreth zemrës. Disa njerëz kanë yndyrë shtesë rreth zemrës që mund të shfaqet në një rreze X të gjoksit. Nëse nuk ka sëmundje të tjera të zemrës të lidhura, nuk kërkohet trajtim.

Faktoret e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e një zemre të zmadhuar (kardiomegalia) përfshijnë:

Një histori familjare e sëmundjeve të muskujve të zemrës (kardiomiopati). Disa lloje të kardiomiopatisë zhvillohen në familje.

Presioni i lartë i gjakut. Kjo do të thotë të kesh një matje të presionit të gjakut më të lartë se 140/90.

Sëmundjet e zemrës. Çdo problem që prek zemrën, duke përfshirë defektet e lindura të zemrës ose sëmundjet e valvulave të zemrës, mund të çojë në zgjerimin e zemrës. Është e rëndësishme të ndiqni një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të bëni kontrolle të rregullta shëndetësore për të menaxhuar sëmundjet e zemrës.

Parandalimi

Tregojini mjekut tuaj të familjes nëse dikush në familjen tuaj ka ose ka pasur kardiomiopati ose gjendje të tjera shëndetësore që kanë shkaktuar zmadhimin e zemrës. Kur diagnostikohet herët, trajtimi i duhur i gjendjes themelore mund të parandalojë që zemra e zmadhuar të përkeqësohet.

Ndjekja e një stili jetese të shëndetshme për zemrën mund të ndihmojë në parandalimin ose menaxhimin e disa kushteve që mund të çojnë në një zemër të zgjeruar.

Merrni këto hapa për të ndihmuar në parandalimin e një zemre të zmadhuar:

Monitoroni dhe menaxhoni presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë dhe diabetin.

Merrni çdo medikament të përshkruar sipas udhëzimeve.

Hani një dietë të ekuilibruar dhe ushqyese.

Bëni ushtrime të rregullta.

Shmangni ose kufizoni alkoolin.

Mos pi duhan dhe drogë./ Mayo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here