Eriola Çuko

Ministria e Shëndetësisë do të rishikojë ligjin antiduhan, zbatimi i të cilit lë shumë për të dëshiruar. Ligji ka hyrë në fuqi në vitin 2007, ndërkohë që ndër vite janë ndërmarrë hapa dhe masa për zbatimin e tij, por pa arritur zbatueshmërinë e plotë të tij. “Është e vërtetë që zbatimi i ligjit antiduhan është një nga dështimet që kanë ndodhur në këto vite. Jemi në fazën e rishikimit të ligjit për të bërë sanksionet më të forta dhe shumë të zbatueshme në mënyrë që të mund të ulim ndjeshëm në radhë të parë konsumin e duhanit, sepse është një nga shkaktarët kryesorë të kësaj sëmundje, por edhe duhet të jemi të vendosur për zbatimin e ligjit”, tha sot ministri i Shëndetësisë, Ilir Beqaj, nga Qendra Spitalore Universitare “Nënë Tereza” në Tiranë.

 

duhan 1

Duhanpirja është një nga shkaktarët kryesore të sëmundjeve tumorale. Si faktori më i zakonshëm i rrezikut, duhanpirja lidhet me 71% të vdekjeve nga kanceri i mushkërive dhe llogaritet 22% për të paktën të të gjitha vdekjeve nga kanceri.  Bazuar në tendencat aktuale, duhanpirja vlerësohet të vrasë rreth 1 miliard njerëz në shek. XXI, sipas përllogaritjeve të Organizatës Botërore të Shëndetit.
Në vendin tonë, janë rreth 3500-4000 raste të reja të kancerit çdo vit, sipas regjistrit të Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, por shqetësues është fakti që kapet në faza të avancuara.
Sipas INSTAT, vdekjet nga tumoret zënë vëndin e dytë në strukturën e vdekshmërisë së përgjithshme dhe format më të shpeshta janë tumoret malinj të aparatit tretës, të frymëmarrjes dhe urogjenitale.