A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Semundjet me shkronjen: DH

20 mars, Dita Botërore e Shëndetit të Gojës

  20 marsi shënon Ditën Botërore të Shëndetit të Gojës. Kjo ditë, e vendosur nga Federata Dentare Botërore (FDI), synon të rrisë ndërgjegjësimin si dhe të tregojë rëndësinë e madhe që ka shëndeti oral në shëndetin e përgjithshëm dhe mirëqenien. Higjiena e...

Në dhimbje? Lexo një libër…

Përshtati në shqip: Blertina Koka / Shëndeti Online dhe gazeta 'Shëndet+' Të lexuarit është cilësuar gjithmonë si burim njohurish dhe mënyrë argëtimi. Por, hulumtuesit shkencorë tani besojnë se leximi mund të ndihmojë gjithashtu në trajtimin e dhimbjeve kronike për miliona...

Estetika dentare, rëndësia në shoqërinë e sotme

Dr. Brikena Lika, mjeke stomatologe / Shëndeti Online dhe gazeta Shëndet+ Paraqitja e jashtme çdo ditë e më shumë po merr një rëndësi të madhe. Njerëzit po i kushtojnë shumë vëmendje kurimit të imazhit dhe bukurisë së fytyrës. Pjesë shumë e rëndësishme e saj është...

Ky mineral lehtëson dhimbjet e kokës, kapsllëkun dhe ankthin

Përshtati në shqip për "Shendeti.com.al": Blertina Koka Vuani nga dhimbjet e shpeshta të kokës, kapsllëku apo ankthi? Nuk keni përse të përdorni vazhdimisht ilaçe. Zgjidhja  më e mirë është: magnezi, një mineral i rëndësishëm që shumica prej nesh nuk po e konsumojmë...

Si të lehtësoni dhimbjet gjatë ciklit menstrual

Përshtati në shqip për “Shendeti.com.al”: Marsela Aliaj Dhimbjet e periodave janë diçka që mund të prekin çdo femër. Shumë prej nesh, gjatë kohës që krizat fillojnë, preferojmë të rrimë shtrirë në krevat dhe të mbuluar. Kjo do të thotë se disa herë do të  jemi të...

Shkencëtarët britanikë shpikin mbushjen e dhëmbëve që zgjat përjetësisht

Përshtati në shqip për "Shendeti.com.al": Fize Smailaj Kjo është parë si një shpikje revolucionare në fushën e kujdesit dentar, e cila jo vetëm që bllokon kavitetet por edhe riparon dëmtimet bakteriale. Përzierja e krijuar çliron minerale si kalciumi dhe fosfati, të cilat dhëmbi...

A i përkeqëson moti i keq dhimbjet në trup? Ja çfarë mendojnë ekspertët

Përshtati në shqip për "Shendeti.com.al": Marsela Aliaj Shiu mund të përkeqësojë dhimbjet në pjesë të ndryshme të trupit, kanë zbuluar shkencëtarët. Studimi më i fundit ka konfirmuar lidhjen midis përkeqësimit të kohës dhe rritjes së nivelit të dhimbjeve tek njerëz që...

Pyet mjekun: A hiqen dhëmballët e pjekurisë?

Përshëndetje. Desha të bëj një pyetje pasi jam konfuze. A hiqen dhëmballët e pjekurisë? Unë insistoj të mos i heq, por prindërit e mi thonë që duhen hequr. Faleminderit. Përgjigjet mjekja stomatologe, Laureta Koçi Me ligj, megjithëse tek ne nuk funksionon, çdo gjë që bën,...

Shkaqet dhe pasojat e kërcitjes së dhëmbëve

Përshtati në shqip për “Shendeti.com.al”: Marsela Aliaj Kërcitja e dhëmbëve është dukuria që ndodh kur shtrëngojmë fortë dhembët  në mënyrë të vullnetshme ose jo. Kjo mund t’u ndodhë njerëzve kur janë zgjuar ose kur flenë. Megjithëse shkaku i këtij çrregullimi...

Gabimet që duhet të shmangni gjatë larjes së dhëmbëve

Përshtati në shqip për "Shendeti.com.al": Fize Smailaj  Jemi mësuar që çdo ditë të marrim furçën e dhëmbëve, të vendosim pastën në të dhe t’i lajmë dhëmbët nga e majta në të djathtë dhe e anasjella. Por a është kjo mënyra e duhur për t’i larë dhëmbët? Ja disa...